• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suspendovana Diana Kajmaković: Potvrđen disciplinski prekršaj u predmetu "Skaj aplikacija"

Autor Nikolina Damjanić

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u postupku protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković utvrdila je disciplinsku odgovornost i izreklo mjeru premještanja na mjesto tužioca.

 Diana Kajmaković suspenzija Izvor: YouTube/Screenshot

"Tužena je proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH, u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumenta sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene od 8. novembra 2021. do 24. avgusta 2022. godine, ličnim dostavljanjem tuženoj na ruke, koji se odnose na predmete `Skaj aplikacija`", saopšteno je iz VSTS-a.

To je za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od postupajućih tužilaca.

Takođe je propustila da navedenu dokumentaciju razduži i preda vršiocu dužnosti glavnog tužioca, navodi se u saopštenju.

Kajmakovićeva je ovim počinila disciplinski prekršaj "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Ona je odgovorna i što je, znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacija kriminogenih lica iz predmeta "Skaj aplikacije" u odnosu na nju, zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta te je na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu pribavljanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne, čime je počinila disciplinski prekršaj - korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe.

S tim u vezi, tuženoj je u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, izrečena navedena disciplinska mjera.

Na odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTS-a BiH.

"Napominjemo da prethodna odluka disciplinske komisije o udaljenju Diane Kajmaković od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka protiv nje", navode iz VSTS-a.

Iz VSTS dodaju i da je u toku disciplinskog postupka Kancelarije disciplinskog tužioca isticana činjenica da je tužena 26. septembra 2022. godine, u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH, izvršnom uredbom Kancelarije za kontrolu imovine stranaca uvrštena na listu Ministarstva finansija SAD smatrajući da to tuženu čini dalje nedostojnom za vršenje tužilačke dužnosti.

Na ove okolnosti, odnosno razloge koji su navedeni u izvršnoj uredbi SAD, Kancelarija disciplinskog postupka nije izvodila dokaze niti dokazivala navode u ovom disciplinskom postupku, pa samim tim Prvostepena disciplinska komisija nije mogla utvrditi činjenice koje bi bile od uticaja na eventualno donošenje drugačije odluke.

Imajući u vidu da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv Kajmakovićeve, Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u ovom predmetu postupi u okviru svojih nadležnosti.

Tužilaštvo BiH naložilo je sprovođenje istrage protiv suspendovanog tužioca Diane Kajmaković, potvrdio je ranije Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kajmakovićeva je lani prebačena iz Odjeljenja za korupciju, na čijem je čelu bila, u Odjeljenje za ratni zločin.

Kajmakovićeva je sklonjena i iz tima koji je radio na "Skaj" predmetima zbog toga što su je dvije kriminogene osobe spominjale u "Skaj" aplikaciji, o čemu je MUP Kantona Sarajevo prošle godine obavijestio Tužilaštvo.

Nedugo zatim SAD su je stavile na američku crnu listu, iznoseći na njen račun teške optužbe za korupciju i zloupotrebu tužilačke funkcije.

Stejt department je ove sedmice saopštio je da je Kajmakovićevoj i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zabranjen ulazak u SAD.

U obrazloženju nove sankcije iz Stejt departmenta je navedeno da "Kajmakovićeva ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama, da je pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist".

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE