• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilac: Kajmakovićeva posjedovala šifre za Skaj i Anom informacije

Autor Dušan Volaš

Na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv bivšeg zamjenika glavnog tužioca Diane Kajmaković, svjedoci, zaposleni Tužilaštva BiH, iznijeli su postupanje Kajmakovićeve u predmetima u vezi sa "Skaj" i "Anom" aplikacijama

 Kajmakovićeva posjedovala šifre za Skaj i Anom Izvor: YouTube/Screenshot

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da su predmeti u vezi sa ovim aplikacijama dobijeni u ljeto 2021. godine, navodeći da je prva saznanja dobio on od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenosi Birn.

On je o tome obavijestio tada glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić i njenog zamjenika Ozrenku Nešković, nakon čega je formiran odsjek za rad na ovim predmetima.

Prema njegovim riječima, do promjene tima dovodi smjena Tadićeve i dolazak Milanka Kajganića, koji za šefa Posebnog odjljenja za organizovani kriminal postavlja Kajmakovićevu, te donosi odluku o formiranju odsjeka za "Skaj" predmete.

On je naveo da je zbog nepoznavanja aplikacija organizovan sastanak sa Evropolom u njihovom sjedištu, ko su prisustvovali DŽermin Pašić, Kajmakovićeva i on.

"Otišli smo da tražimo da ti podaci što brže dolaze i dogovorili smo da se dostavljaju `Sienom`, sigurnosnom vezom", rekao je Čampara, te dodao da su se podaci primali u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a otvarali putem šifre.

Čampara je naveo da je Kajmakovićeva insistirala da ima šifru i da ih ona otvori, te dodao da to nije bilo uobičajeno za Tužilaštvo.

On naveo da je Kajmakovićeva predmete otvarala sa saradnicima i jednu kopiju davala policijskoj agenciji.

Čampara je rekao da ih je u februaru, martu, MUP Kantona Sarajevo obavijestio da imaju problem s tom vrstom saradnje, jer se pojavilo prezime Kajmaković.

"O tome se obavještava glavni tužilac, prestaje ova saradnja i ide se na međupolicijsku saradnju", naveo je Čampara.

Osvrćući se na događaj iz maja 2022. godine koji se tiče susreta sa kriminalističkim istražiocem MUP-a Kantona Sarajevo Miroslavom Plakalovićem, Čampara je rekao da je Plakalović tužiocu Pašiću donio izvještaj za ove aplikacije, nakon čega ga Kajmakovićeva pozvala na sastanak.

Svjedočeći, Čampara je naveo da mu je poznat pretres sefa koji je dužila Kajmakovićeva, navodeći da pretpostavlja da su se unutra nalazili predmeti.

On je napomenuo da mu je poznat samo dio koji je njemu dostavljen, navodeći kako su to bili dokazi Obavještajno-bezbjednosne agencije upućeni njemu za predmet u vezi sa Prijedorom.

"Dobio sam to sa zakašnjenjem od godinu dana jer ja sam dobio u martu ove godine, a došlo je u martu 2022. godine", naveo je Čampara, dodajući da mu nije bilo poznato da su ovi podaci stigli.

Čampara je odgovarajući na pitanje advokata Senke Nožica, rekao da informaciju nije pročitao u martu 2022. godine.

On je potvrdio tvrdnju Nožica u vezi sa tri različita perioda u kojima se postupalo po aplikacijama, potvrđujući da je drugi period bio od januara 2022. godine do razrješenja Kajmakovićeve 27. maja 2022. godine.

Čampara je pojasnio da je u CMS-u napravljen poseban dio za tužioce koji postupaju u predmetima u vezi sa "Skaj" aplikacijom, te da prvobitni izvještaj dolazi glavnom tužiocu koji se potom dostavlja zamjeniku.

Zamjenik pregleda tu informaciju i CMS-u odredi ko će raditi predmet.

Osvrćući se na događaj iz maja 2022. godine, Čampara je rekao da je Kajmakovićeva rekla: "Ja sam ovdje šef, sve ćeš meni donositi", na šta je Plakalović rekao da nije takav dogovor i da će to prenijeti komesaru.

On je potvrdio da je Kajmakovićeva znala Plakalovića i da ona inače komunicira povišenog tona.

Čampara je rekao i da su u aplikacijama spominjani i drugi tužioci, ali i sudije i advokati, te da to nije problem već ono što stoji iza toga.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Dianu Kajmaković, suspendovanog zamjenika glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe - za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Istražilac u Tužilaštvu BiH Davor Knežević rekao je da je radio na predmetima sa Kajmakovićevom "od istrage do optužnice".

Pojašnjavajući postupanje sa informacijama koje imaju oznaku povjerljivosti, Knežević je rekao da je Kajmakovićeva dobijala i otvarala te informacije i da je, ukoliko je to u vezi sa istragom, pozivan postupajući tužilac.

Ukoliko se nije znalo da postoji istraga, tražile su se dodatne provjere policijskih agencija, a informacija se odlaže u sef.

On je rekao da su sve te informacije bile podložne vraćanju, te naveo da su one u sefu bile "svježe informacije" dobijene u periodu od postavljanja Kajmakovićeve za šefa Posebnog odjeljenja.

Ocjenjujući rad tužene Kajmakovićeve, Knežević je naveo da je imao privilegiju da bira i da je ona slovila za najboljeg, te da nije uočio da je uradila bilo šta što nije u skladu s pravilima.

Na pitanje tužene o informaciji koja je bila u vezi sa Prijedorom, svjedok je naveo da je tužilac Čampara dolazio i pročitao informaciju.

Dodatnim pitanjem Alena Kurspahić Nadarević tražila je pojašnjenje ovog navoda.

Svjedok je rekao da je jedna informacija došla, ali u jednom periodu Tužilaštvo nije preuzelo ubistvo, nego samo radilo na organizovanom kriminalu, te da je tužilac izvršio uvid.

Knežević je na pitanje Sanina Bogunića, člana Prvostepene disciplinske komisije, o tome da li se informacije označene stepenom povjerljivosti prosljeđuju ili daju na uvid tužiocima, rekao da im se daje da pročitaju.

Edib Sikira, koordinator predmeta u Tužilaštvu rekao je da radi sa tužiocem Hukeljićem, te da ga je 28. jula 2022. godine pozvala Kajmakovićeva u kancelariju.

"Pitala me je li mi je poznata odluka za formiranje tužilačkog tima u kojem smo Mirza Hukeljić, Bojana Jolović i ja", ispričao je Sikira, navodeći da je od njega traženo da provjeri sadržaj te odluke.

On je naveo da je pozvao Hukeljića, da mu je prenio šta se desilo. "Rekao mi je da ne dajem odluku i da sačinim službenu zabilješku", rekao je Sikira, navodeći da Kajmakovićeva nije tražila bilo kakvu drugu odluku.

Na pitanje advokata Lejle Čović da li je u predmetu koji vodi tužilački tim saslušavana Kajmakovićeva, Sikira je naveo da jeste, dodajući da su tužioci bili prisutni, te da je tada postojala odluka o formiranju tužilačkog tima.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 26. maj.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE