• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Načelnik Lopara prvi put otvoreno protiv rudnika litijuma

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Načelnik opštine Lopare Rado Savić saopštio je da je protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici.

 Rado Savić, Lopare Izvor: Fejsbuk

Savić je istakao da su građani uplašeni i uznemireni za zdravlje i životnu sredinu i da nemaju povjerenja i negoduju na svakom koraku, a da je u javnosti stvorena lažna slika da je za otvaranje rudnika.

On je naveo da od oktobra traje polemika u vezi sa litijumom i istraživanjem koje je sprovedeno na Majevici, kao i o potencijalnoj eksploataciji.

"Moja moralna obaveza je da budem uz svoj narod, zato što javnost misli da je čekanje dokumentacije uvlačenje u nepovratan proces otvaranja rudnika, što nema takvog rudnika u okruženju, što u javnosti nema dostupnih dokumenata i što je broj ljudi koji se protive ideji otvaranja rudnika sve veći i veći", napisao je Savić na "Fejsbuku".

U Loparama je danas sjednica Glavnog odobar SDS-a.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović objavio je početkom decembra da ga je za klevetu tužila firma "ArCore" iz Banjaluke zbog njegovih izjava protiv istraživanja rude litijuma u Loparama. Petrović je najavio krivične prijave, između ostalih, i protiv predstavnika opštine Lopare, na čijoj teritoriji je nađen dragocjena ruda.

Načelnik opštine Lopare je Rado Savić, takođe kadar SDS. On je nekoliko dana nakon najave tužbe odgovorio Petroviću.

"Poslao mi je nekakav dopis nakon što nas je, prije toga, isprozivao na BN televiziji. U principu, on je zaslužio tužbu od nas, ali nećemo se baviti njim uopšte. Ne znam odakle njemu informacija o tome šta je radio „ArCore“ i šta planira da radi kada još ne postoje zvanična dokumenta, kada studije još nisu gotove. Mislim da se zapleo u neke svoje populističke poteze, a to je njegova stvar", rekao je Savić.

Švajcarska kompanija "ArCore" istražuje litijum na području opštine Lopare u Republici Srpskoj već četiri i po godine i najavili su konkretizaciju ovog posla otvaranjem rudnika i izvozom sirovine za Njemačku.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rade

Dobro je da se Savić vratio narodu ali opet mu ne treba verovati

MONDO REPORTAŽE