• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador diplomatski upozorio ekologe u BiH zbog protivljenja rudarskim istraživanjima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasador Norveške u BiH otvoreno je poručio predstavnicima pojedinih ekoloških organizacija da ne bi smjeli da se protive istraživanju ruda i minerala u BiH, koje podržava Norveška, s obzirom na projekte koje finansira ta država.

 Norveška ambasada - kritike ekolozima zbog podrške Izvor: FOTO: Ambasada Norveške i Švedske u Sarajevu

U junu ove godine brojna udruženja uputila su otvoreno pismo ambasadama Velike Britanije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) jer su podržali istraživanje i eksploataciju cinka i olova na području opštine Vareš.

U otvorenom pismu, u ime brojnih organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i aktivista okupljenih u pet ekoloških mreža u BiH izražena je zabrinutost i razočarenje zbog posjete ambasadora Varešu i podrške koju su pružili aktivnostima kompanije "Adriatic Metals".

Na pismo nisu dobili odgovor, a na direktno pitanje "zašto", ambasador Norveške u BiH Olaf Rajnersen (Olav Reinertsen) servirao im je pojašnjenje. On je poručio, pojednostavljeno, da s obzirom na djelimično finansiranje organizacija putem projekata iza kojih stoji Norveška, ne bi trebalo da se protive istraživanju ruda u Varešu.

Predsjednik Centra za životnu sredinu (CZZS) iz Banjaluke (potpisnici pomenutog pisma) Tihomir Dakić potvrdio je da postoji pritisak od strane ambasade kojim se aludira na finansijsku podršku projektima za zaštitu životne sredine.

"Od strane norveškog ambasadora dobili smo poprilično otvorene kritike: odakle nam pravo da se bunimo kada radimo jedan projekat udruženja za zaštitu životne sredine kojeg oni finansiraju", rekao je Dakić za Dojče vele (DW).

Predsjednik CZZS iz Banjaluke za Mondo pojašnjava da je lično na jednom prijemu pitao ambasadora kada može očekivati odgovor na pomenuto pismo, a da se Njegova ekselencija pravio nevješt prvo pitajući "koje pismo", a zatim sa opaskom da organizacije nisu u pravu u svojim tvrdnjama.

Međutim, Dakić prepričava da su predstavnici organizacije potpisnika pisma kasnije na prijemu kod britanskog ambasadora u BiH, a kojem je prisustvovao i Rajnersen, ponovo zatražili odgovor. 

Ambasador je uzvratio riječima: "Kako vas nije sramota? Mi vas plaćamo, a vi se protivite", prepričao je Dakić razgovor.

"Ovakve riječi izazvale su revolt većine udruženja na prostoru BiH", nastavlja Dakić i kaže da se sada konačno svima "otvaraju oči apropo međunarodnog uticaja (na rudarska istraživanja)".

Podsjećamo, u junu ove godine ambasade Velike Britanije, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržali su projekat istraživanja i eksploatacije cinka i olova na području Vareša.

Opštinu Vareš i kompaniju "Adriatic Metals" su posjetili britanski ambasador Džulijan Rajli, norveški ambasador Olaf Rajnersen, zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD-a Debora Menuti i direktorica Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Nesl.

"Ova posjeta je priznanje našem načinu rada u Adriaticu, koji je obilježen posvećenosti razvoju mladih talenata, bezbjednosti na radu, zajednici i održivom evropskom rudarenju. Projekat Vareš je šansa za prepoznavanje uloge Bosne i Hercegovine u snabdijevanju evropske proizvodne baze industrijskim metalima od ključne važnosti i u osiguranju resursa u rastućoj deglobalizaciji i narušenom lancu snadbdijevanja", rečeno je tokom posjete, prenijeli su mediji.

Ambasadori su takođe bili impresionirani "ekonomskim preporodom Vareša".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE