• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada Norveške: Ne miješamo se u rad ekologa bez obzira da li dobijaju novac od naše vlade ili ne

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Iz Ambasade Norveške u BiH tokom protekle nedjelje dostavljena nam je reakcija na tvrdnje ekoloških udruženja koje smo objavili tekstu 16. decembra.

 Norveška ambasada - kritike ekolozima zbog podrške Izvor: FOTO: Ambasada Norveške i Švedske u Sarajevu

Pozivajući se na informacije dobijene od članova ekoloških organizacija objavili smo da je ambasador Norveške u BiH Olaf Rajnersen otvoreno poručio predstavnicima pojedinih ekoloških organizacija da ne bi smjeli da se protive istraživanju ruda i minerala u BiH, koje podržava Norveška, s obzirom na projekte koje finansira ta država (više o tome OVDJE)

U ambasadi za Mondo kažu da nisu saglasni sa tvrdnjama iz članka i da se ne miješaju u aktivnosti bilo koje organizacije, bez obzira na to prima li organizacija sredstva od norveške vlade ili ne.

"U decembru 2023. godine Centar za životnu sredinu (CZZS) dobio je core grant od 87 000 evra za naredne dvije godine u okviru programa SMART Balkan koji finansira Norveška. To predstavlja jedan od najvećih grantova dodijeljenih bilo kojoj organizaciji na Zapadnom Balkanu. Sredstva se dodjeljuju na osnovu kvaliteta i relevantnosti projektnog prijedloga. Ambasada se ne miješa u odluke o finansiranju, koje su isključiva odgovornost implementacionog partner", piše o odgovoru koji nam je dostavljen.

"Vezano za otvoreno pismo upućeno nekoliko ambasada i EBRD-u iz Eko BiH Mreže, Ambasador je pozvao Eko BiH Mrežu na sastanak u oktobru 2023. godine. Nismo dobili odgovor", tvrde u ambasadi skandinavske zemlje.

U ambasadi vjeruju, navodi se, da nezavisne i odgovorne nevladine organizacije treba da igraju ključnu ulogu u društvu, uključujući sektor zaštite životne sredine.

"Od uspostave bilateralnih odnosa, Norveška je jedan od najznačajnijih donatora nevladinim organizacijama, pružajući podršku mnogim organizacijama koje doprinose tome da se glas građana u Bosni i Hercegovini čuje. Ambasada se raduje nastavku odlične saradnje sa civilnim društvom u Bosni i Hercegovini i u budućnosti", zaključuju u odgovoru.

Za više informacija uputili su na linkove: Core grantovi - SMART Balkans (smartbalkansproject.org).

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE