• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik obećao: Naredne godine u Srpskoj biće otvorene tri velike fabrike

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će naredne godine u Srpskoj biti otvorene najmanje tri velike fabrike u kooperaciji sa njemačkim, slovenačkim i drugim firmama, a koje će zaposliti više od 2.500 radnika.

 Dodik o otvaranju fabrika u RS Izvor: RTRS printscreen

Dodik je ocijenio da je Srpska uspješno prošla 2023. godinu, iako su joj neki iz opozicije i kvazistručne javnosti najavljivali finansijsku propast.

"Otkad postojimo stalno se utrkuju neki iz Federacije BiH i Srpske da kažu kako ćemo navodno propasti, ali mi nismo stradali na ekonomsko-finansijskom planu jer smo zbog pojačane inflacije povećali lična primanja, plate i penzije realno tri odsto iznad inflacije", rekao je Dodik za RTRS.

On je ukazao da je Srpska i dalje na visokom stepenu pokrivenosti uvoza izvozom koji je oko 80 odsto.

Dodik je naglasio da Srpska sada ima najveći broj angažovanih radnika ikada, te da i prosječna plata od oko 650 evra govori o ekonomskom rastu i napretku.

On je naveo da se uspješno radi na jačanju zdravstvenog sektora, te brojnim važnim infrastrukturnim projektima poput gradnje puteva i autoputeva, uz realizaciju velikih energetskih projekata.

Dodik je rekao da će Srpska finansijski opstati, te da je ove godine uspješno održala svoj politički status uprkos napadima lažnog, nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika, stranih faktora i bošnjačke strane u BiH.

"Očuvali smo, uprkos svemu, stabilnom Srpsku i imamo najstabilniju strukturu vlasti u regionu, što pokazuje našu samostalnost i nezavisnost", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da se Srpska nalazi u poziciji da joj pripremaju omču oko vrata jer "guraju" Kristijana Šmita da donosi važne zakone, poput izbornog, što je "predigra za ono što žele, a to je da se otme imovina Srpske".

"To bi bio trenutak u kome se gasi Srpska. Ali Srpska je spremna da tog trenutka donese odluku o svojoj nezavisnosti, što govorimo mjesecima", rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska nije za sukob, već za političko rješavanje problema.

On je istakao da je politika Srpske - politika reakcija, a ne akcija, te ukazao da srpski politički predstavnici žele da u normalnom dijalogu sa ostalim narodima u BiH definišu međusobne odnose.

"Dakle, nećemo da izgubimo svoju imovinu i da nam to nameće neki stranac. Nećemo centralizovanu i unitarnu BiH. Nećemo biti njen dio i tome ćemo se suprotstaviti", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ko ruši BiH, Dodik je rekao da je poslijeratna istorija BiH istorija otimanja od Srpske njenih ustavom datih nadležnosti.

"Tome se mora stati u kraj. Mi smo to zaustavili, ali to očigledno nije dovoljno", upozorio je Dodik.

On je rekao da se u BiH moraju rješavati bazična pitanja za njen opstanak, među kojima su rad i funkcionisanje Ustavnog suda BiH.

Dodik je istakao da Srpska ne smije da dozvoli da izgubi svoju samostalnost, identitet i državni karakter zbog određenih pogodnosti iz EU.

"Vratite nas na izvorni Ustav BiH, vratite nam nadležnosti. Dogovorićemo se oko vojske, nije sporno da ostane, ali ajde da se dogovorimo o drugim stvarima. Dakle, primarno nas vratite na Ustav i nemamo ništa protiv BiH. U ovoj BiH otetoj od nas ne želimo da budemo i da prenosimo ingerencije i ovlaštenja na nivo BiH kao što to žele stranci, EU i bošnjačka strana", zaključio je Dodik.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Podvojena licnost ili licemjer? Juce pljuje po svemu zapadnom, a danas prica kako ce mu doci firme sa zapada da mu dizu standard, privredu i zaposlenost.

MONDO REPORTAŽE