• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ponosan sam na Putinove riječi o podršci Srpskoj, politika nam se "preklapa"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je ponosan što je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno izjavio da podržava politiku Srpske i da se politika Republike Srpske i Rusije preklapa.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Smatram da je to najviše moja zasluga.Jedini ja razgovaram sa njim od rukovodstva Srpske. On zna o čemu se radi. Sav problem je što mi pokušavamo da objasnimo Zapadu, ali oni neće da slušaju, već imaju svoje dobijene zadatke", istakao je Dodik.

On je rekao da je BiH neodrživa i potpuno u stanju nemogućnosti da egzistira, te da kroz istoriju ni Austrougarska, ni kralj, ni Tito, ali ni šest visokih predstavnika nisu uspjeli da objedine narod u BiH, jer ona ne može da bude država, nema elemenata.

"Jedini narod koji može da napravi državu je srpski narod. I mi to pokazujemo kroz Republiku Srpsku. Kada bi se BiH raspala u ovom trenutku, ništa ne može da egzistira osim Republike Srpske. Mi bismo sutradan nastavili da živimo kao nezavisna država. Oni bi svi popadali, ne bi bilo kantona, morali bi se razilaziti mislimani i Hrvati", rekao je Dodik za televiziju "Hepi".

On je ocijenio da sve bošnjačke stranke u BiH imaju isti cilj - unitarizacija i centralizacija BiH, što podrazumijeva centralizaciju svih moći u Sarajevu iz koga je protjerano 156.000 Srba i koji se nisu vratili i ostavili bogatstvo više od 80 milijardi dolara.

"I sav naš problem sa Zapadom je što Zapad misli da mi to treba da prihvatimo, da smo mi kao krivi kroz istoriju, a njihova istorija samo seže do krivice koju nam pripisuju za 1992. godinu. Nismo mi razbili Jugoslaviju", naveo je Dodik.

On je rekao da su Srbi slobodarski narod i da im je ključna riječ sloboda, jer ko nema slobodu, nema ni egzistenciju, što se najbolje vidi kod Srba u Hrvatskoj i u FBiH.

Dodik je rekao da je stalno nastojanje da se Srbi proglase fašistima i genocidnim jer tako treba da se opere njemačka istorija i da je o tome trebalo da bude donesena britanska rezolucija u Savjetu bezbjednosit UN koju je Rusija spriječila.

Govoreći o bivšem direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, koji je uhapšen, Dodik je podsjetio da je u vrijeme njegovog mandata ta služba čak imala nalog da prati predsjednika Srbije Aleksnadra Vučića.

"Gledao sam taj nalog. Zna i Vučić za to. Nalog da se prati rukovodstvo Srbije? Dokle su oni otišli", naveo je Dodik i dodao da je javna tajna da Amerikanci upravljaju u OBA i da Mehmedagić nikada ne bi bio direktor da Amerikanci i CIA to nisu tražili.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da ne komunicira sa američkim ambasadorom u Sarajevu Majklom Marfijem i da to nije hir.

"Mi smo rekli kada dođe neko drugi iz Amerike koji hoće sa nama da razgovara, a ne da donosi odluke o nama, mi ćemo razgovarati", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Amerika još jaka i da treba izbjeći konfrontaciju sa njom, ali da ni Amerika nije ono što je bila.

Govoreći o EU, Dodik je naveo da u Evropi danas postoji struktura koju čine Zeleni, a koja je podanička američkoj administraciji koja je globalno imala samo jedan interes, a to je da spriječi približavanje Evrope i Rusije.

On je ukazao da bi proglašenje nezavisnosti Republike Srpske bila krajnja mjera koja bi bila preduzeta kao reakcija, jer se neće trpjeti nametanja, pogotovo oduzamanje imovine koju Srpska kao država ima.

"Republika Srpska je država po svemu - po teritoriji, narodu, funkcijama koje obavlja. To što neki neće da priznaju da smo država to je njihov problem, ali mi živimo život države. Nama je BiH moranje i nije ništa što mi trebamo", rekao je Dodik.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

E oće naš usrećiti njegove i tvoje izjave

MONDO REPORTAŽE