• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS raspravlja o Nacrtu Zakona o imunitetu: Amnestiranje nosilaca najviših funkcija u RS

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS započeli su danas raspravu o Nacrtu Zakona o imunitetu RS, prijedlog narodnih poslanika.

 5. redovna sjednica NSRS.JPG Izvor: NSRS

Propisuje se da najviši nosioci izvršne vlasti u RS nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Ovo zakonsko rješenje predviđa retroaktivnu primjenu od 1. avgusta 2021. godine, a što je datum kada je Kristijan Šmit preuzeo mandat visokog predstavnika u BiH.

Izvor: FENA

Iz OHR-a i američke ambasade u Sarajevu ranije su reagovali na ovaj nacrt zakona, upozorivši da nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava...

Transparency International u BiH (TI BIH) upozorio je da Nacrt Zakona o imunitetu „otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koju počine najviši zvaničnici“.

„Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine “iz svoje nadležnosti” što je suprotno svim međunarodnim standardima, zbog čega je TI BiH uputio komentare na ovaj zakon i tražio njegovo povlačenje iz dalje procedure“, saopšteno je iz TI BiH.

Povezano

Ocjenuju i da je posebno problematična retroaktivna primjena zakona što je Ustavom RS predviđeno samo kao izuzetak, i to ukoliko se utvrdi opšti interes.

U uvodnoj riječi, predsjednik NSRS Nenad Stevandić je kazao da je ovaj nacrt zakona nastao kao rekacija na odluke Kristijana Šmita iz jula ove godine, kada je donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Stevandić je kazao da je bilo mnogo kritika da se ovim zakonom pokušava zaštititi Vlada i njeni članovi, ali je podvukao da to nije motiv i da „nema veze s tim“.

„Ako mi sutra donosenemo odluku da se nalaže Savi Miniću (ministar poljoprivrede RS) da se uknjiži poljoprivredna imovina ... Mi, boli nas briga, idemo kući, a njega vode u zatvor“, kazao je Stevandić.

Podvukao je da isključiva namjera „zaštita zakonodavnog procesa“, odnosno zaštita ljudi koji ga sprovode.

„Mi želimo da ne budu inkriminsani oni koji su u lancu provoođenja odluka NSRS“, rekao je Stevandić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE