• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić o Zakonu o imunitetu: Ne smijemo dozvoliti da Šmit obesmisli NSRS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić obrazložio je najavljeni Zakon o imunitetu o kojem će se ove nedjelje izjašnjavati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

 Zakon o imunitetu Stevandić NSRS Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Stevandić kaže da će onaj ko bude sprovodio akte Narodne skupštine, bilo da je to predsjednik Srpske, direktor "Službenog glasnika", ministri, predsjednik Vlade, imati jednak imunitet, kao oni koji su te akte izglasali.

"Uporište je u komparaciji sa hrvatskim Ustavom, ustavima Crne Gore, Srbije gdje piše da predsjednik ima isti imunitet kao i narodni poslanici",izjavio je Stevandić za Radio-televiziju Republike Srpske, govoreći o Nacrtu zakona o imunitetu koji bi Narodna skupštine trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

On je istakao da će imunitetom biti zaštićeni i akti koje usvoji Narodna skupština.

"Ako dozvolimo model kada je Kristijan Šmit pokušao da onesposobi predsjednika Srpske Milorada Dodika da potpiše akte koje je usvojila Narodna skupština i da mu zaprijeti krivičnim progonom jer je prethodni zakon o imunitetu vrlo smišljen, znači da smo obesmišljeni kao Narodna skupština", dodao je Stevandić.

On je upitao zašto bi Narodna skupština izglasavala i trošila narodni novac za akte i zakone koje neko neće smjeti potpisati, jer će neki novi novi, nelegalni, lažni predstavnik izglasati akte i objaviti u "Službenom glasniku" da će oni koji to potpišu ići u zatvor.

Stevandić je naglasio da se tako urušava demokratski kapacitet i uništava civilizovan odnos prema zakonima.

"To je nešto što je smišljeno urađeno, ali oni nisu pretpostavili da ćemo mi imati dovoljno snage da sačinimo zakon o imunitetu koji je, inače ustavna materija, ali ukoliko se ne reguliše Ustavom može se regulisati zakonom i koji se ne može stavljati van snage", rekao je Stevandić.

On je ocijenio da se pokušava obesmisliti način odlučivanja u Republici Srpskoj, kao i da postupak protiv Dodika, nije postupak protiv njega lično.

"Ovo je zakon koji je suštinskog, nacionalnog karaktera, kao što je nacionalni karakter imala njegova odluka da potpiše nešto za šta je znao, da će sutra da ga dočeka, da kažemo osveta onih koji žele da Republika Srpska nema imovinu i koji žele da Srpska ne može da odlučuje, oni koji žele da Srpska bude prazna ljuštura koja neće imati nikakve izvršne funkcije i koja neće moći donositi sama odluke o svom statusu i budućnosti", rekao je Stevandić.

On smatra da je ovo centralno pitanje.

"Da li je normalno da ono što ja izglasam, a što treba da potpiše predsjedik Republike i direktor `Službenog glasnika`, da nemaju imunitet, a ja koji sam to izglasao imam? To nije logično i ti akti moraju da se štite", istakao je Stevandić.

On je ponovio da se napada na suštinu, ne samo Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego na suštinu opstanka srpskog naroda.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za sutra.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE