• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva organizovala božićni prijem u Istočnom Sarajevu

Autor Nikolina Damjanić

Tradicionalni božićni prijem, koji organizuje srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, održan je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

 Božićni prijem u Istočnom Sarajevu Izvor: Nataša Čerimidžić/Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da rođenje vitlejemskog bogomladenca Isusa Hrista predstavlja centralni događaj u istoriji čovječanstva, te da je tog dana ljudski rod obasjan svjetlošću spasenja koja jednako snažno gori i nakon više od dva milenijuma, usmjeravajući nas ka jedinom ispravnom putu koji je za nas trasirao Hristos.

Obraćajući se zvanicama na tradicionalnom božićnom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, Cvijanović je istakla da nas upravo Božić podsjeća na temeljne vrijednosti koje su na tom putu neizostavne, a koje imaju koliko hrišćanski, toliko i univerzalni karakter.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakla da vrijednosti poput ljubavi, tolerancije, milosrđa, solidarnosti, čovjekoljublja prevazilaze granice jedne religije ili kulture.

"One su zajedničke različitim kulturama i ljudima na svim stranama svijeta, bez obzira na boju kože ili vjersku i nacionalnu pripadnost. Afirmacija ovih vrijednosti ključna je za napredak i prosperitet višenacionalnih i multikonfesionalnih zajednica kakva je i BiH", naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da nije tajna da narodi na ovom prostoru imaju različite poglede na prošlost, na sadašnjost, kao i na budućnost.

"Nije tajna da slavimo različite vjerske, a i nacionalne praznike, niti da ne postoji gotovo nijedan događaj iz prošlosti o kojem imamo jednak vrijednosni stav. To ne znači da pomenute razlike treba da budu podstrek za bilo kakve sukobe, već za dodatni nivo tolerancije i međusobnog razumijevanja", rekla je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, u mnogim krugovima unutar i van BiH vladaju dva pogrešna uvjerenja, od kojih je jedno naročito štetno.

"Prvo je da je identitetske razlike moguće izbrisati pretvaranjem više identiteta u jedan i da je volju jednog naroda moguće poništiti, a drugo pogrešno uvjerenje je da je sve to moguće uraditi dekretom, nametanjem, silom, lomljenjem stvari preko koljena", naglasila je Cvijanović.

I bez obzira što takav poguban pristup samo stvara nove probleme, umjesto da rješava postojeće, od toga se, ukazala je Cvijanović, nažalost, i dalje ne odustaje.

"Činjenica je da živimo u globalno složenim geopolitičkim okolnostima i vremenima koja predstavljaju dodatno opterećenje za države, prostore ili zajednice koje su suočene sa vlastitim unutrašnjim problemima ili regionalnim tenzijama", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je ujedno i veća odgovornost svih koji žive na takvim prostorima da čuvaju mir i stabilnost i traže rješenja za prevazilaženje ekonomskih problema.

Izvor: Srna/Tatjana Parađina

"Duboko vjerujem da sudbina BiH leži u rukama njenih naroda i građana i da se problemi mogu prevazilaziti posvećenim radom, partnerstvom i saradnjom njenih institucija na svim nivoima vlasti bez namjere da neko nekome nešto uzurpira ili otme.

Vjerujem i da mi koji ovdje živimo i institucije koje imamo treba da donose odluke, kreiraju, provode i upravljaju procesima koji će služiti na dobrobit građanima i Republike Srpske i Federacije BiH", konstatovala je Cvijanović.

Ako je grijeh to što ne želimo da o BiH odlučuju stranci, već narodi koji u njoj žive, rekla je ona, onda prihvatamo krivicu, ali ne i to da u 21. vijeku živimo u koloniji.

"Ako želimo da nas drugi poštuju, onda prije svega moramo da poštujemo sebe. Ukoliko sami pristajemo na gaženje dostojanstva, Ustava, vladavine prava, suvereniteta i sami negiramo sopstveni kapacitet, onda ne treba da nas čudi ako BiH niko u svijetu ne poštuje", istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su dijalog i međusobno uvažavanje pretpostavka svake uspješne višenacionalne zajednice, te da tamo gdje nema razgovora i dogovora ne može biti ni održivih rješenja, niti dobrih rezultata.

Božićni prijem organizovan je za brojne goste i zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života Republike Srpske, BiH, vjerskih zajednica, stranih ambasada i međunarodnih organizacija.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministri u Savjetu ministara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda, poslanici i delegati iz Republike Srpske, te ministri u Vladi Srbije.

Prisutni su bili i ambasadori Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, Kine Đi Ping, te Mađarske Kristijan Poša, šef Delegacije EU Johan Satler, predsjedik Federacije BiH Lidija Bradara, federalni premijer Nermin Nikšić, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnici opština iz Republike Srpske i direktori javnih institucija.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE