• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodni front: Protiv rebalansa je i odbornik PDP-a, predložili smo zakonito rješenje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Iz Narodnog fronta saopšteno da je odbornica Dijana Ješić juče na sjednici Skupštine grada jasno ponudila rješenje problema za rebalans, ali da to rješenje ne odgovara gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.

 Narodni front o rebalansu budžeta Banjaluka Izvor: Mondo - Slaven Petković

Odgovarajući na optužbe Stanivukovića da su odbornici Narodnog fronta u "simbiozi" sa predsjednikom Gradskog odbora SNSD Vladom Đajićem i da se žestoko protive rebalansu budžeta za 2023. godinu, u NF za Mondo kažu da do glasanja za rebalans budžeta za 2023. godinu još nije došlo, tako "da ne mogu komentarisati njegovo usvajanje ili neusvajanje."

"Rebalans budžeta za 2023. godinu se ne može usvojiti u 2024. godini, jer nije u skladu sa zakonom. Članom 35, stav 2 Zakona o budžetskom sistemu se jasno definiše da se postupak usvajanja rebalansa budžeta sprovodi po postupku identičnom postupku za donošenje budžeta. Budžet se donosi za jednu fiskalnu godinu i ne može se donositi retroaktivno, tako da se ni rebalans ne može usvojati za prethodnu godinu", kažu u Narodnom frontu.

Pojašnjavaju da je odbornica Dijana Ješić juče na sjednici ponudila rješenje problema i izlaz iz ove situacije, a to je usvajanje Rebalansa za 2024. godinu u koji bi bila uvršena stavka otplata duga, te bi se na taj način ispaltila sva dugovanja iz 2023. godine, a bilo bi u skladu sa Zakonom.

"Međutim, to ne odgovara gradonačelniku, jer on svoje probleme ne rješava rebalansom za 2024. godinu, nego rebalansom za 2023. godinu. Rebalans za 2023. godinu gradonačelniku treba kako bi prebacio sredstva na stavke sa kojih je nenamjenski potrošio novac, a usvajanjem rebalansa bi se ta nenamjenska potrošnja „ozakonila“ ", navodi se u odgovoru NF-a.

U ovoj stranci ukazuju da nisu samo odbornici Narodnog fronta ti koji su protiv nezakonitosti u Gradskoj upravi, nego je tu i Saša Lazić, odbornik pokreta Banjaluka zove, a ujedno i odbornik Kluba Narodni front - Banjaluka zove, te jedan odbornik PDP-a.

"On, bez obzira što dolazi iz iste stranke kao gradonačelnik, ne želi da učestvuje u ovim nelegalnim radnjama koje gradonačelnik pokušava da prikaže kao jedina spasonosna rješenja za grad, iako je upravo on taj koji je grad i doveo u probleme trošeći novac mimo budžeta, a koji je bio namijenjen za plate, socijalna davanja, subvencije i ko zna šta još", zaključuju u Narodnom frontu.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

glasac

vi se, gradjanima Banja Luke, gadite

MONDO REPORTAŽE