• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH ove godine ostaje bez još jednog sudije

Autor Nikolina Damjanić

Ustavni sud BiH uputio je dopis Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH kojim je predsjednik Ustavnog suda Valerija Galić pokrenula postupak izbora novog sudije, s obzirom na to da Seadi Palavrić 10. novembra ističe mandat zbog starosne dobi.

 20230105_164535.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Na osnovu pravila Ustavnog suda BiH - predsjednik te pravosudne institucije pokreće postupak izbora novog sudije najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata sudije zbog starosne dobi, te o tome biva obaviješten predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, s obzirom na to da je taj dom birao sudiju kojem prestaje mandat.

Ustavni sud BiH je ovaj postupak pokrenuo kako bi na vrijeme bila sprovedena potrebna procedura i omogućeno Ustavnom sudu BiH da radi neometano i u punom kapacitetu, navedeno je u saopštenju objavljenom na veb-stranici ovog suda, prenosi Srna.

U saopštenju su podsjetili da je Ustavni sud u februaru 2022. godine inicirao izbor novog sudije zbog odlaska u penziju tadašnjeg predsjednika i sudije Mate Tadića, ali da mjesto sudije još nije popunjeno, iako su protekle gotovo dvije godine.

Ustavni sud BiH je pozvao Predstavnički dom Parlamenta FBiH da bez odgađanja izabere sudije u Ustavni sud BiH i time ispuni svoju obavezu iz Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je u četvrtak, 18. januara, održao plenarnu sjednicu bez učešća ijednog sudije iz reda srpskog naroda.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija Srbin Zlatko Knežević i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju.

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Nijemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE