• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trojka o O'Brajenovoj posjeti: "POSJETA POTVRDILA PARTNERSKE ODNOSE"

Autor Dragana Božić

Posjete najviših zvaničnika NATO-a i pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O'Brajena BiH još jednom je potvrdila partnerske odnose BiH i NATO-a, kao i snažnu podršku evroatlantskom putu BiH, ocijenile su stranke "trojke".

 profimedia-0821424850.jpg Izvor: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

"Mogućnost da BiH počne pregovore o članstvu u EU i ovakva podrška NATO-a i SAD jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru. To je mukotrpan put, ali je put ka našim ključnim strateškim ciljevima", navedeno je u zajedničkom saopštenju SDP-a BiH, "Naroda i pravde" i "Naše stranke".

Tri stranke, koje sa SNSD i HDZ-om BiH čine vlast na nivou BiH, istakle su da posebno cijene podršku koju NATO pruža procesu reformi Oružanih snaga BiH.

"Jake i modernizovane Oružane snage i saradnja sa NATO-om važni su posebno u uslovima izazova na globalnom planu, ali i kao odgovor za različite domaće aktere koji dovode u pitanje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH", dodaje se u saopštenju.

Stranke "trojke" navode da su "jasne i nedvosmislene poruke" posebno došle od O'Brajena, ocjenjujući da je to "jasna poruka da je put dogovora domaćih aktera poželjan, ali da na tom putu ucjene i zahtjevi koji bi urušavali BiH i njene institucije nisu prihvatljivi".

"Zahvalni smo za svaku dosadašnju podršku BiH, očekujemo nastavak takve podrške te da djela prate sve ono što je rečeno u prethodnim danima", naveli su iz SDP-a BiH, "Naroda i pravde" i "Naše stranke".

O`Brajen je juče u govoru na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, između ostalog, rekao da BiH nije unija ili konfederacija dvije države, da je imovina državna, da je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH "dio Dejtona" i da je "pogrešno" kada neki kažu da Savjet bezbjednosti UN mora imenovati visokog predstavnika. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE