• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Pistorius sa Šmitom: "Podržavamo napore u sprečavanju širenja ruskog uticaja u regionu"

Autor Nikolina Damjanić

Visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaju vlasti u RS, Kristijan Šmit sastao se sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, koji je rekao da Njemačka podržava napore u sprečavanju Rusije da proširi svoj uticaj u regionu. Ubrzo je stigao i odgovor iz Ambasade.

 Šmit i Pistorijus sastanak  Izvor: OHR BIH

Šmit se zahvalio na "opredjeljenju Njemačke da i ubuduće podrži napore na očuvanju mira i stabilnosti u BiH".

"Dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Nemačkom, posebno u okviru misije EUFOR (Altea), pokazuje da je Njemačka pružila punu podršku tim aktivnostima", kazao je Šmit na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Pistoriusom.

On se njemačkom ministru zahvalio na posjeti BiH, dodajući da će uvaženi gost, osim sa političarima, razgovarati i sa građanima, "jer neke stvari ne možete saznati od političara, ali možete od ljudi koji žive u ovoj zemlji".

Ministar odbrane Njemačke zahvalio se Šmitu na vrlo otvorenoj raspravi, navodeći da je u razgovoru sa Šmitom, kao i prethodnim razgovorima sa članovima Predsedništva BiH i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH čuo i naučio mnogo toga.

Dodao je da očekuje saradnju i u budućnosti.

Ranije danas Pasterius je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, kao i ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima.

On je posle sastanka u Ministarstvu odbrane BiH izjavio da Njemačka podržava napore u sprečavanju Rusije da proširi svoj uticaj na regionu Zapadnog Balkana i dovede do nove krize u Evropi.

Još je kazao da NATO i EU imaju jasan stav u vezi sa djelovanjem Rusije, naglašavajući da BiH ne može da ostane neopredjeljena u tom pogledu.

"Njemačka zaoštrava krizu u BiH preko nelegitimnog visokog predstavnika"

Na njegove navode odgovorili su iz Ambasade Rusije u BiH, navodeći da "nije Rusija nego Njemačka ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH preko nelegitimnog visokog predstavnika".

U saopštenju se napominje da su obratili pažnju na saopštenja u medijima s informacijom da je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus tokom boravka u Sarajevu najavio "podršku naporima kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize".

Ukoliko Njemačka ne bi djelovala rukovodeći se ozloglašenim "pravilima na kojima se temelji svijet" već poštovala međunarodno pravo, navode iz Ambasade Rusije u BiH, onda bi učinila sve što može da njen predstavnik, kako slijedi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

"Njemačka destabilizuje Balkan podržavajući takozvano samoproglašeno Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN", napominje se u saopštenju.

Ambasada Rusije ocjenjuje da Njemačka destabilizuje Evropu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike.

"Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u BiH, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima BiH", poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.

(Agencije/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE