• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Džakula zamijeniti Žarića? "Elektroprenos BiH" uskoro će dobiti novog direktora i rukovodstvo

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" danas je jednoglasno usvojila sve odluke među kojima su godišnji plan javnih nabavki i investicija, ali i izbor novog rukovodstva kompanije.

 Miro Džakula Mato Žarić Elektroprenos BiH Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Na sjednici je bilo riječi i o kadrovskim pitanjima u vezi sa kompanijom, budući da su istekli mandati skoro čitavom rukovodstvu, počevši od Upravnog odbora, preko direktora i ljudi u upravi, kao i Odboru za reviziju.

"Mi smo jednoglasno donijeli zaključak, zadužili Upravni odbor vezano za to, što je nadležnost dvije entitetske Vlade da u skladu sa odnosom kapitala izaberu i predlože članove Upravnog odbora iz entiteta koje potvrđuje Savet ministara", izjavio je predsjednik Vlade RS, Radovan Višković nakon sjednice akcionara "Elektroprenosa" u Doboju.

Višković pojašnjava da je pitanje izbora Uprave preduzeća, Odbora za reviziju i direktora operativnih područja, nadležnost Upravnog odbora.

Skupština je danas jednoglasno donijela zaključak i naložila Upravnom odboru da do kraja februara raspiše oglas za izbor tih ljudi, i za operativna područja, izvršne direktore, za generalnog direktora, Odbor za reviziju.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo sve ove odluke doneli jednoglasno. Da apsolutno nije bilo disonantnih tonova ni između mene i kolege /Nermina/ Nikšića, niti bilo koga iz uprave. Mislim da je ovo način rada jednog preduzeća koje je zajedničko na nivou BiH, da se uvažavamo, da se poštujemo, da razgovaramo i da konsenzusom donosimo odluke. Prema tome, mislim da ovakvom saradnjom možemo u budućem periodu da budemo vrlo vrlo operativni", izjavio je Višković, prenijela je Srna.

U tekućoj godini planirane su investicije u iznosu većem od 420.000.000 KM, a od ukupnog iznosa investicija 3.105.000 KM investicije koje su započete u 2023. godini. Višković se nada da će ovakva saradnja biti i sa budućim Upravom "Elektroprenosa BiH".

Džakula mijenja Žarića?

Mandat je između ostalih poodavno istekao direktoru "Elektroprenosa BiH" Mati Žariću koji je ispunio i uslove za penziju. Podsjećamo i da je Sud Bosne i Hercegovine u januaru 2023. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH kojom je pet osoba, među kojima je i Žarić, optuženo zbog visoke korupcije i za nanošenje štete "Elektroprenosu BiH".

Predstavnici SNSD-a, HDZ-a BiH i "trojke" su i više navrata na sastancima tokom prošle i ove godine, između ostalog, raspravljali i o tome ko će naslijediti Žarića na mjestu direktora.

Prema nezvaničnim informacijama, na posljednjem sastanku koji je održan u Laktašima, dogovoreno je da to bude Miro Džakula koji je do prošle godine bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na tom sastanku, ono što je bilo zvanično, dogovoreno je da skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" bude održana početkom februara i da se na toj skupštini usvoji plan investicija, postavljenje upravnih odbora, izvršnih direktora i generalnog direktora u statusu v.d. i raspišu konkursa za te funkcije, a sve to je na tragu onoga što je Višković danas saopštio.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE