• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH otvorila pregovore o Sporazumu o saradnji sa Fronteksom

Autor Dragana Božić

Otvaranjem pregovora o sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Fronteks) BiH i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara danas su ispunili još jednu od obaveza na evropskom putu.

 Srn2024-2-12_1832366_0.jpg Izvor: Ministarstvo bezbjednosti BiH

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o sporazumu o saradnji sa Fronteksom, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa, prisustvovali su ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa Evropolom, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor.

"Danas ćemo početi proces koji neće za BiH značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske bezbjednosti. Želim posebno istaći da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organizovanog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje bezbjednosti za građane BiH", rekao je Nešić.

Prema njegovim riječima, Fronteks će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati granice BiH i njihovu nepropustljivost za bezbjednosne prijetnje i organizovani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara dodao je da je Fronteks potvrda da je BiH komplikovana zemlja samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je i te kako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu kraju i ovaj posao, čime bi BiH prestala da bude jedina zemlja Balkana koja nema saradnju sa Fronteksom.

Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa Evropolom, a da sada slijede pregovori i o saradnji sa Fonteksom.

Onidi je naglasio da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

Novinarima se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler koji je istakao da je otvaranjem pregovora o zaključivanju sporazuma sa Fronteksom BiH ispunila jedan od uslova koje je pred nju postavila EU.

On je izrazio nadu da će narednih dana BiH usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca čime bi izbjegla stavljanje na "sivu listu" Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/.

Tim BiH za pregovore o sporazumu o saradnji sa Fronteksom predvodi direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE