• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik proslavio orden uz piće, spomenuo gasovode: Ne daju RS istočnu konekciju, a hoće da imaju pravo na južnu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je njegov susret sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom jedan od važnijih dana u istoriji Srpske

 Dodik Putin posjeta Kazanju i razgovor Izvor: Milorad Dodik na Iksu

Kaže da je to zbog toga što je susret rezultirao dogovorom o podršci, razumijevanju i ohrabrenju.

"Mislim da jedna mala Republika Srpska uspijeva da na ovaj način skrene pažnju na ono što jeste. To nije lako", rekao je Dodik.

U razgovoru sa Putinom, kako je rekao, potvrđeno je da će ostati na istom nivou u vezi sa gasom, kao i da se razgovara o tome da Srpska dobije dugogodišnje garancije i da pokuša da napravi novu reorganizaciju.

"To podrazumijeva pristup kako ćemo se ovdje pojavljivati", rekao je Dodik i naglasio da bi dugogodišnji aranžman oko gasa bio od značaja i da Srpska svojim partnerima može da ponudi stabilnost.

On je, takođe, ukazao da bi Republika Srpska da je uspjela da iskoristi dobru namjeru Putina i "Gasproma" i da je izgrađen gasovod iz Srbije prema Banjaluci danas bila u prilici da zapadnjacima ponudi jeftinu energiju.

"To su onemogućili Bošnjaci u Sarajevu. Kako s njima raditi u budućnosti, kako misle da imaju pravo da idu preko južne konekcije, a mi nemamo pravo da imamo istočnu konekciju", upitao je Dodik.

Srpska je, naglasio je, izgubila značajne pretpostavke u tom pogledu, a više od milijardu je bio investicioni projekta.

"Neću vam oprostiti činjenicu da ste nam onemogućili da imamo nova radna mjesta, gas od 400 dolara, a u Zapadnoj Evropi se plaća 2.000 dolara. Pokušaćemo da uradimo nešto sa novim tehnologijama i da na tom planu nešto radimo", rekao je Dodik.

On je istakao da ruska strana u kontinutitetu pokazuje pažnju Republici Srpskoj što imponuje.

"Od njega sam čuo da sam pozvan ovdje kao počasni gost. Naš razgovor je bio prijateljski, rekao je da se očuva mir, stabilnost, saradnja među ljudima. On nije čovjek rata, on je čovjek bio primoran da brani svoje nacionalne i državne interese", izjavio je Dodik za ATV i RTRS.

Prema njegovim riječima, Rusija je pokazala sve suprotno od onog što je Zapad mislio da će se desiti, sposobnom da vodi društvo, da mobiliše snage koje su pokazale da mogu da upravljaju krizama.

Rusija je, kaže, pokazala kako i svoju ekonomiju može da prilagodi jačanju, tako da je danas stabilna situacija, zato je Putin epicentar okupljanja lidera regiona.

"Zato je Rusija ta koja druge pomaže, nikoga nije okupirala. Ne okupira ni Ukrajinu", rekao je Dodik.

(MONDO/ATV)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Juup

Kakav smo mi pogan narod. Nista nam nije dobro, bitno samo da se zalimo za sve i na sve. Sta god bilo ko uradio za nasu zemlju odma se nadju hejteri da to popljuju i zaseru. Patriotizam prema svojoj zemlji nam je ravan nuli.

Jovo

@Hmm. Nije poenta sastanka u tim igrama nego da se jaca medjusobna veza nasa dva naroda i posalju zapadu neke skrivene poruke u tome svemu. Nije tu Dodik bio jedini strani politicar ali je jedini za kojeg je Putin imao vremena da ga primi i odlikuje. A to samo za sebe govori 1000 rjeci

Hmm

''Pokusacemo da uradimo nešto sa novim tehnologijama i da na tom planu nešto radimo'' To dovoljno govori o tome koliko su mu konretni planovi. Vidjela zaba da se konj potkiva, pa i ona digla noge.

MONDO REPORTAŽE