• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD predlaže da se Ključ grada Banjaluke dodijeli posthumno generalu Taliću

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka za ovogodišnji Ključ grada sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" predlaže posthumno generala Momira Talića, saopšteno je iz tog odbora.

 SNSD Ključ grada Momir Talić Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U saopštenju se navodi da u vrijeme kada se Republika Srpska više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda očuvanje svojih granica, prijedlog da general Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor.

"General Talić mnogo je zadužio srpski narod, Republiku Srpsku i Banjaluku, te je ovo samo jedan mali čin kako bismo mu iskazali vječnu zahvalnost za njegova nesebična djela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i za sve što je učinio za svoj narod", naglašava se u saopštenju, prenijela je Srna.

Iz Gradskog odbora SNSD-a ukazuju da je general Talić ličnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda.

"Za života se zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je kao ratni komandant Prvog krajiškog korpusa, najsnažnije vojne operativne grupacije Vojske Republike Srpske koja je imala više od 120.000 vojnika, general Talić branio i očuvao zapadne dijelove Republike Srpske od Brčkog, uključujići i Brčko, pa sve do Ozrena, Vlašića, Novog Grada i Kozarske Dubice.

"Isto tako, dao je ključnu podršku opstanku srpskog naroda na prostorima Republike Srpske Krajine, prvenstveno Korduna, Banije i Zapadne Slaovonije", podsjeća se u saopštenju.

Iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka ukazuju i da je pod vođstvom generala Talića Prvi krajiški korpus izveo je operaciju "Koridor 1992" i time odblokirao srpska područja i narod zapadno od Brčkog iz operativnog i strateškog okruženja od oko milion ljudi, uz zapadne dijelove Republike Srpske i cijelu Republiku Srpsku Krajinu.

"Operacija `Koridor` imala je posebnu emotivnu i humanu dimenziju i povod za operaciju i kopneno spajanje sa Srbijom. Nakon stravične smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika general Talić donio je istorijsku odluku za srpski narod i pokrenuo je operaciju `Koridor` zahvaljujući kojoj danas postoji Republika Srpska", ističe se u saopštenju.

General Momir Talić rođen je 1942. u selu Piskavica kod Banjaluke, a preminuo na VMA u Beogradu 28. maja 2003. godine.

Sahranjen je uz najviše vojne i vjerske počasti na porodičnom groblju u Piskavici.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ajde

Ajde barem nešto normalno. A ne Srbijanci u dnevno političke svrhe. Mada bi bolje bilo da stvaramo uslove za dobre muzičare, kulturne radnike, sportiste pa da njihova svjetska dostignuća nagrađujemo

MONDO REPORTAŽE