• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest dana otkako je Okružni sud priznao Ustavni sud BiH: "A u Vladi RS, muk!"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prošlo je već šest dana otkako je Okružni sud u Banjaluci donio presudu u kojoj se direktno pozvao na odluku Ustavnog suda BiH, iako je u Srpskoj na snazi Zakon o neprijenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

 Grmuša u Vladi ćute povodom odluke Okružnog suda Izvor: Vlada RS

"U Vladi Republike Srpske i Ministarstvu pravde - muk. Premijer ćuti. Ministar pravde ćuti. Podsjećam na činjenicu da je upravo Vlada bila formalni predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH", podsjetio je odbornik u Skupštini grada Banjaluka i potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša.

Grmuša kaže da je neevjerovatno  da se u Vladi već šest dana "prave mrtvi" u vezi činjenice da se zakoni koji oni predlažu parlamentu ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

"Da li Vlada na taj način indirektno odustaje ne samo od svojih verbalno izrečenih politika, nego i od ustavnog načela da sudovi u Srpskoj sude na osnovu zakona koje usvaja Narodna skupština Republike Srpske? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je to zakonodavac u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje koji zakoni se primjenjuju u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko vodi politiku u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je odgovoran za pravnu anarhiju u kojoj se Srpska trenutno nalazi? Smatram da su zbog ove nezapamćene bruke premijer i ministar pravde već trebali da podnesu ostavke. To je najmanje što su mogli da učine", kaže Grmuša.

Pozvao je opozicione narodne poslanike da u skladu sa članom 265. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske podnesu interpelaciju za razmatranje političko-pravne odgovornosti Vlade Republike Srpske zbog pravnog dualizma, "odnosno anarhije koja je trenutno u Srpskoj i koja prijeti potpunim urušavanjem ustavno-pravne pozicije Republike Srpske".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE