• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruke za dan DISTRIKTA BRČKO: "Imamo ogroman budžet - idemo ka kraju međunarodne supervizije"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić istakao je da distrikt poslije 24 godine od formiranja ima stabilne institucije i stabilnu bezbjednu situaciju.

 Sjednica Dan Brčko distrikta 2024. Izvor: Srna

On je dodao da se distrikt kreće ka onom trenutku kada bi Savjet za sprovođenje mira mogao da ga proglasi kao zajednicu koja funkcioniše trajno i da u potpunosti prestaju razlozi za angažman međunarodne supervizije.

"Iako je distrikt lokalna zajednica sa ogromnim budžetom, moramo biti svjesni činjenice da je istovremeno i kondominijum dva entiteta, da se ovdje prelamaju različiti interesi i da sve to, na neki način, utiče na napredak Brčko distrikta", rekao je Milić na konferenciji za novinare nakon svečane akademije povodom 24 godine od formiranja distrikta.

Milić je naveo da je taj napredak u skladu sa očekivanjima građana ali ne u onoj mjeri u kojoj bi njihovi interesi bili 100 odsto zadovoljeni jer se sve ono što se dešavalo u BiH, reflektovalo i na Brčko distrikt.

On je napomenuo da je distrikt tokom protekle 24 godine donio više propisa koji su od reformskog značaja i suštinski za njegovo funkcionisanje te kao primjer posljednjeg u nizu naveo izmjene Zakona o budžetu distrikta koji je omogućio da u 2024. godini kapitalni budžet bude 120 miliona KM.

"Veći dio toga sigurno neće biti realizovan iz prostog razloga što su ograničeni kapaciteti izvršne vlasti da uporedo radi na više kapitalnih projekata s jedne strane. S druge strane, tu je hronični nedostatak građevinske i druge operative u BiH koja bi radila na realizaciji tih projekata. To su objektivne okolnosti na koje ne možemo da utičemo", rekao je Milić, prenosi Srna.

Milić se osvrnuo i na projekte koji se realizuju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj kao što su revitalizacija preduzeća "Luka Brčko", izgradnja glavnog transportnog cjevovoda u dužini od 14 kilometara.

On je istakao da će sredstvima Svjetske banke biti realizovani projekti sanacije gradske deponije i izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, zatim regulacija korita rijeka na području Distrikta, izgradnja šetališta i slični projekti.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE