• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nezadovoljna odlukom Šmita: Međunarodna supervizija nespojiva s evropskom budućnošću BiH

Autor Dragana Božić

Visok stepen međunarodne supervizije nespojiv je sa evropskom budućnošću BiH, saopštio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

 Stav EU o međunarodnoj superviziji u BiH Izvor: Shutterstock

Stano podsjeća da je Kristijan Šmit donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH i da bi "njegova izvršna ovlaštenja trebala da se koriste samo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji".

"EU očekuje od svih učesnika u vlasti da djeluju odgovorno i iskažu suzdržanost u predstojećem periodu. Nakon odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora, EU će nastaviti saradnju sa vlastima BiH radi ostvarenja napretka na evropskom putu", naveo je Stano.

On je istakao da EU očekuje da vlasti BiH sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka.

"EU izražava snažno opredjeljenje da Parlamentarna skupština BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme, na što su se lideri stranaka na vlasti na nivou BiH obavezali da će učiniti na vrijeme za sprovođenje lokalnih izbora u oktobru", rekao je Stano.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju, rekao je danas da je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE