• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viktor Orban primio odlikovanje u Banjaluci i poručio: Međunarodna politika prema Srbima je nepravedna i nefer (FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu danas je u Palati Republike uručeno odlikovanje je Orden RS na ogrlici, a ukaz odlikovanja je donesen povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske.

 Orbanu u ručen orden Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Odlikovanje mu je uručio predsjednik RS Milorad Dodik.

“Kao što je moj prijatelj Milorad rekao, ovo je i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja i ne smatram to kao običan državni akt, nego tu ima tu emocija, povjerenja i optimizma prema zajedničkoj budućnosti. Ja sam star čovjek, dugo posmatram Srbe i sjećam se kako im je bilo kad se ovaj svijet još zvao Jugoslavija i kada ste vi, Milorade , bili bogatiji i razvijeniji od nas. Sjećam se kada smo glasali o priznaju BiH i posmatrao sam Srbe i onda, šta se dešava kada se potpisivao Dejtonski sporazum, i kada je NATO bombardovao Beograd, a kasnije sam pratio i kako se bore Srbi da nađu svoje mjesto u novom dobu i vremenu. Uvijek sam to posmatrao sa emocijama i priznavanjem, kada jedan narod mora da nađe svoje mjesto u svijetu, to je jako teško. Uvijek sam odavao priznanje Srbima kako tražite i nalazite svoje mjesto u novo doba”, rekao je Orban.

Naveo je da je u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe, uvjeren da je međunarodna politika prema Srbima nepravedna i nefer.

“U Evropi ne prepoznaju da su im Srbi potrebni. Bez Srba nema evropske bezbjednosti, zdrave EU niti stabilnosti”, kazao je.

Smatra da proširenje EU treba da ide prema jugu, a poslije toga treba da se bavi proširenjem prema istoku koje je “komplikovanije i skuplje”.

“Mnogo smo se borili za otvaranje pregovaračkog postupka sa BiH. Imali ste podršku i drugih, naročito Austrijanaca i nadali smo se da će odluka o započinjanju pregovora dovesti do konsolidacije, i da ćemo ugledati sunce. Međutim, sada uočavamo situaciju da se donose odluke o izmjeni Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata koje smo postigli”, dodao je.

Istakao je da je to provokativna odluka koja je dovela sve u pitanje.

“Ovdje se stranci miješaju u unutrašnje poslove i bilo bi vrijeme da se shvati da vi ovdje imate sposobnost da sami odlučujete. Trebalo bi što prije da vam vrate nadu i vjeru da su narodi ovdje sposobni da riješe probleme. Naše nije da se miješamo, nego da pomognemo”, naglasio je Orban.

Poručio je da današnje odlikovanje sa jedne strane priznanje za do sada učinjeno, ali da on shvata da mu je dodijeljeno i za ono što će učiniti.

“Možete da računati na Mađarsku i neka vas bog čuva”, zaključio je.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE