• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban stigao u Sarajevo: Održan sastanak sa Krišto i članovima Predsjedništva BiH (FOTO)

Autor Dragana Božić

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se danas sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto u Sarajevu.

 Srn2024-4-4_1713907_0.jpg Izvor: Savjet ministara BiH

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su stabilnost i razvoj BiH u interesu svih.

"Zajedno imamo šansu da zaustavimo migracije i damo novi podsticaj evropskoj ekonomiji", naveo je Orban na "Instagramu", nakon što je stigao u Sarajevo.

Orbana je po dolasku u Sarajevo dočekla Krištova, a potom je uslijedio sastanak dvoje zvaničnika.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, kao i da nametnuta intervencija Kristijana Šmita u BiH znatno otežava dalji proces usklađivanja s evropskim standardima.

Ona je navela da je pred BiH na evropskom putu posao na kojem će se morati raditi intenzivno.

"Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava", rekla je Krištova.

Ona je naglasila da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne same donositi zakone i propise, što jasno pokazuje i statistika rada Savjeta ministara.

Krištova je navela da je ovo što je učinjeno s nametanjem Izbornog zakona najpogubnije upravo za BiH.

Izvor: Savjet ministara BiH

"Ipak, mi i u ovakvim izazovnim trenucima moramo ostati fokusirani na naš zacrtani put i naša predanost evropskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama", rekla je Krištova.

Krištova je naglasila kako je potrebno sačuvati fokus na reformama i napretku prema EU, uz istovremeno jačanje institucija i demokratskih procesa, a sve kako bi se osigurala trajna stabilnost i prosperitet za BiH.

Tokom susreta istaknuto je da je bilateralna saradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji znatan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je pozdravljen rad Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Mađarske.

Krištova je izrazila zahvalnost Orbanu i mađarskoj diplomatiji za snažnu i bezrezervnu podršku evropskom putu BiH.

Izvor: Savjet ministara BiH

Ona je dodala da odluka Evropskog savjeta predstavlja i potvrdu prijateljstva Mađarske i BiH, te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijumima za članstvo u EU.

Na kraju susreta istaknuto je da se treba nastaviti s dobrom privrednom saradnjom između BiH i Mađarske, posebno u oblasti preduzetništva, dodaje se u saopštenju.

U nastavku posjete Sarajevu Orban je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH.

Izvor: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban uvijek drag i rado viđen gost.

"Dobrodošlica predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu i zahvalnost na posjeti i iskrenom prijateljstvu", napisala je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Mađarski premijer potom će posjetiti Banjaluku, gdje će ga dočekati predsjednik Republike Milorad Dodik.

Orban predvodi delegaciju Vlade i mađarskih privrednika koji će sutra u Banjaluci imati niz sastanaka sa zvaničnicima Srpske, a učestvovaće i na Poslovnom forumu.

U Palati Republike sutra je planirano svečano uručenje Ordena Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske, koje mu je dodijelio Dodik povodom Dana Republike - 9. januara. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE