• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban: Mnogi u EU misle pozitivno o Srpskoj i Dodiku ali ne iznose glasno mišljenje

Autor Brankica Spasenić

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je na pres konferenciji u Banjoj Luci, odgovarajući na pitanje novinara, kazao kako je predsjednik RS Milorad Dodik “konstruktivan evropski rukovodilac i zbog toga bi Evropa trebalo da mu oda priznanje”.

 Srn2024-4-5_1132242_3.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

“BiH je decentralizovana zemlja i ne može da se centralizuje nasuprot volje entiteta. Onaj ko to želi, radi na destabilizaciji te zemlje. Kontrukivan entitet je Republika Srpska i konstruktivan element je predsjednik RS. Ja nisam došao samo zbog simpatije, nego smatram da stabilizaciji ove zemlje može da doprinese ono što rade Srbi i Dodik”, izjavio je Orban.

Podvukao je da se jednoj zajednici ne smije oduzeti imovina.

“To vodi ka destabilizaciji i ruši sve što ste do sada postigli”, istakao je.

Ocijenio je da on nije jedini sa ovakvim mišljenjem u EU, ali da on sebi može dozvoliti da kaže glasno ono što misli jer kod kuće ima dvotrećinsku većinu.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

“Tamo gdje nemaju, ne iznose svoje pozitivno mišljenje o RS i Dodiku. Ja mogu sebi da dozvolim da kažem da postoje nepravde i da je nepravedna politika prema vama”, istakao je.

Podsjetio je da 1. jula Mađarska preuzima predsjedavanje EU, te da će imati tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom i konkretno BiH.

Dodik je danas poručio da RS želi da očuva autonomiju, ali ne želi da sruši BiH.

“Mi ne želimo da se krećemo ka EU izgubivši autonomiju, nego da je jačamo. Samo uravnotežen odnos unutar BiH i dogovor je garancija i za Evropu, da stabilan prostor može da primi. Svako nametanja samo pravi dekadenciju. Ne možemo da prihvatimo ponašanje stranaca. Ovo što je uradio nelegalni Šmit je udar na nas ali i na Evropu”, rekao je Dodik.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Istakao je se često dešava situacija da se napravi lokalni dogovor, a da neki međunarodni centri , kao što je američka administracija, “ to razvale za gotovo 24 sata”.

“Molimo samo da Evropa omogući lokalni dogovor. Žele da otmu imovinu RS, RS to ne smije dozvoliti. Želim da kažem javno, ukoliko se to desi, RS će odmah donijeti odluku o svom statusu- reako je Dodik i još jednom podvukao da je “to pitanje je riješeno i ne može da bude na dnevnom redu”.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE