• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TITOVA POSTALA ULICA REPUBLIKE SRPSKE: U Srebrenici promijenjeni nazivi ulica uz negodovanje bošnjačkih odbornika

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Skupština opštine Srebrenica usvojila je odluku o promjeni naziva ulica u ovom gradu.

 Srebrenica promjena naziva ulica Izvor: Anadolija

Riječ je o dvadeset ulica, od kojih će se dosadašnja Maršala Tita zvati ulica "Republika Srpska". Trg Mihajla Bjelakovića preimenovan je u Trg Republike Srpske, a Srebreničani će, između ostalih, dobiti i ulice "Meše Selimovića", "Skendera Kulenovića" i "Ive Andrića".

Klub Bošnjaka je, zbog ove tačke dnevnog reda, napustio sjednicu Skupštine Srebrenice i od Kristijana Šmita zatražio poništavanje ove odluke, prenosi RTRS.

Skupština opštine Srebrenica usvojila je odluku o promjeni naziva dvadesetak srebreničkih ulica. Ulica "Maršala Tita" biće Ulica "Republika Srpska", a tim imenom biće nazvan i glavni srebrenički trg.

Neke ulice ponijeće ime "Gorana Zekića", "Koste Todorovića" i to one koje su do sada asocirale na Drugi svjetski rat.

Za ovu odluku glasale su sve srpske političke partije.

"Mi smo morali ići u promjene naziva ulica, jer nam je cijela Srebrenica "B.B.". Vrijednosti Јosipa Broza Tita su uništene, uništili smo ih svi u Јugoslaviji. Zašto bi u Srebrenici bila ulica Maršala Tita, ako ne baštinimo njegove vrijednosti", rekao je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS-a Srebrenica.

Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a u Srebrenici ističe da ne vidi razlog zbog čega se ulice u ovoj opštini ne bi mijenjale.

"Ulice u Federaciji BiH su davno promijenjene. Davno sam predlagao Trg Republike Srpske u Srebrenici", rekao je Pavlović.

Klub Bošnjaka, odnosno, odbornici SDA protiv su ove odluke, zbog čega su i napustili sjednicu Skupštine i pozvali predstavnike međunarodne zajednice da je poništi.

"Mi ćemo još raspravljati ali u svakom slučaju pozivamo visokog predstavnika u BiH da nešto preduzme po tom pitanju", istakao je Amlir Dudić, šef Odborničkog kluba SDA Srebrenica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su nazivi ulica bili manje-više usaglašeni, ali u izboru nisu učestvovali članovi iz Bošnjačkog naroda zbog, kako je naveo "pritiska i bojkota".

Pita, zašto bi nekom smetao naziv Republika Srpska.

"Bošnjački dio komisije napustio je istu jer su instruisani iz Sarajeva. To su uradili i kad su bili izbori, i onda su krivi svi ostali samo nisu krivi oni koji su bili inicijatori", naveo je Grujičić.

Tačka o izmjenama naziva ulica ranije je skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine koja je bila zakazana za 29. februar.

Većina ulica dobila je nazive polovinom 20. vijeka, koji su bili do 1996. godine, kada je donesena odluka da se svi nazivi ulica promijene. Odlukom nove skupštinske većine u kojoj je bilo i Bošnjaka, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica.

(MONDO/RTRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE