• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH: Obratiće se i Željka Cvijanović

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će se putem video linka obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

 Savjet bezbjednosti o BiH Željka Cvijanović Izvor: Shutterstock

Sjednica je zakazana na zahtjev Rusije, a glavna tema je situacija u BiH. Na sjednici bi trebalo da se obrati i Kristijan Šmit.

Rusija je zatražila sastanak nakon pisma koje je Savjetu bezbjednosti poslala srpski član tročlanog Predsjedništva BiH Željka Cvijanović od 25. aprila, prenosi Security Council Report.

U pismu se navodi da se BiH posljednjih godina suočila sa "kritičnim izazovima" koji "ugrožavaju njenu funkcionalnost i dugoročnu održivost", te ističe "zloupotrebe u oblasti spoljne politike", uključujući napore da se promoviše nacrt rezolucije Generalne skupštine pod nazivom "Međunarodna Dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995". 

Očekuje se da Cvijanovićeva inicijativu za rezoluciju predstavi kao podrivanje ustavnog okvira i odredbi utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom s osvrttom na član V(3) Ustava BiH, koji kaže da je Predsjedništvo BiH – koje se sastoji od sva tri člana – odgovorno za vođenje spoljhne politike BiH, a da naglasi da RS nije dala saglasnost na nacrt rezolucije.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja upozorio je ranije da bi rezolucija o Srebrebnici mogla da destabilizuje BiH i da je Rusija nikada neće podržati. Nebenzja je ukazao da je nacrt teksta rezolucije nespojiv sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer jedan od entiteta koji čine državu BiH nikada za to nije dao saglasnost.

Očekuje se da će članovi Savjeta bezbjednosti UN izraziti različite stavove o situaciji u BiH.

"Duboke podjele u vezi sa evroatlantskim integracijama BiH i mogućim pristupanjem NATO-u, posebno između Rusije s jedne strane i Sjedinjenih Država i članica EU sa druge strane, određuju dinamiku Savjeta u vezi sa BiH", navodi se u analizi.

Na sjednici će, kako je objavljeno na sajtu UN, učestvovati i pomoćnik generalnog sekretara Savjeta bezbjednosti za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE