• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradiška, Doboj, Sanski Most... CIK BiH objavila u kojim gradovima će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar 2024., a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta.

 Uvođenje skenera za lokalne izbore 2024 u BiH Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Prema toj odluci, pilot projekat, provešće se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Centralne izborne komisije BiH, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta, pišu Nezavisne Novine.

"Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata - provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića - korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri - biometrijska identifikacija i autentifikacija birača - dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača", pojasnili su iz CIK-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Delegacije Evropske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Pored ove teme, iz CIK BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za učešće na lokalnim izborima.

"Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća ističe 25. maja u 16 časova", napominju iz CIK-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

(Nezavisne novine/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE