• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena Deklaracija na Svesrpskom saboru: Vučić - Uvaženi mnogi zahtjevi Srpske, ali ne sadrži razdruživanje

Autor Dragana Božić

Vlade Republike Srpske i Srbije usvojile su danas na zajedničkoj sjednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

 Srn2024-6-8_1245283_1.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog sabora.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ranije da deklaracija rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

"Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnosti", rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u deklaraciji Sverpskog sabora uvaženi mnogi zahtjevi Republike Srpske, ali da ne sadrži "razdruživanje", te da je Srbija uvijek uz Srpsku.

"U Deklaraciji nemamo razdruživanje i neću da ulazim u to", rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske na Sverpskom saboru.

On je dodao da Srbija nikada neće ostaviti Srpsku na cjedilu, te da se problemi u BiH moraju rješavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vučić je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što razumije komplikovanost pozicije Srbije.

"Smatramo da je to sabornost i naša obaveza. Postoje tačke za koje mislim da nisam bio upućen u sve, ali sam prihvatio, zato što ne možemo mi da budemo ti koji će bolje od ljudi u Srpskoj da razumiju njihove probleme, nego oni sami", rekao je Vučić.

On je dodao da ovo nije pravdanje pred bilo kim, pred onima koji su tražili da se uopšte ne donese deklaracija i naglasio da je bio veoma čvrst u tome isto kao i u nastupu u UN kada je branio srpske nacionalne interese.

Prema njegovim riječima, srpski nacionalni interes je ekonomija, te da Srbija i Srpska moraju da se bore za napredak u ekonomiji, jer su se za jedinstvo srpskog naroda izborile danas i da ne treba da dozvole da to bilo ko sruši.

Vučić je rekao da se Srbija nada uskoro investicionom rejtingu i da je to uspjeh i Republike Srpske i najavio da će Srbija u ponedjeljak uplatiti 10 miliona evra za auto-put Sremska Rača-Bijeljina.

"Na tome moramo da radimo zajedno, računajući i druge u regionu - BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Prištinu u okviru CEFTE i sve naše evorpske partnere", rekao je Vučić. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE