• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grmuša o Svesrpskom saboru: Nedemokratsko i fantomsko sijelo bez jasne ideje

Autor Nikolina Damjanić

Takozvani "svesrpski sabor" u svojoj osnovi je nedemokratsko i fantomsko sijelo bez jasne ideje, političke platforme, demokratske legitimacije i koncizne formalne osnove, smatra Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

 Grmuša o deklaraciji Svesrpskog sabora Izvor: Jovanka Nikolić, Srna

Grmuša kaže da je jučerašnji Svesrpski sabor kompromitovao legitimne interese srpskog naroda.

Nešto što pledira da bude ozbiljan narodni sabor sa strateškim i dugoročnim odlukama mora biti maksimalno ozbiljno pripremljeno: moraju se unaprijed definisati kriterijumi za učešće, rad sabora, tačke dnevnog reda, radne grupe i teme koje se obrađuju, te obezbijediti aktivno učešće najeminentnijih srpskih naučnika i kulturnih radnika”, naveo je on.

Dodaje da ukoliko Deklaracija bude usvojena ne samo da su trajno obesmišljene sve institucije, nego i da je satrano pravo naroda da odlučuje o bilo čemu.

“Da u Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanike bira narod na osnovu referenci, a ne rukovodstva partija na osnovu podobnosti, naša skupština bi ozbiljno pretresla mnogo toga u vezi jučerašnjeg sijela, a pogotovo bi prvo s prezirom odbacila svaki pokušaj izmjene datuma Dana Republike. Narod je već na referendumu odlučio o tome i samo najveći srpski neprijatelji bi osmislili perverzan plan da jedan amorfni skup, na kojem su bili i neki od najvećih nitkova na političkoj sceni, preuzme na sebe ulogu cijelog naroda i promijeni njegovu već usvojenu odluku. Riječju, naš suverenitet predat je u ruke ljudi za koje se ne zna kako su i na osnovu čega birani da donose odluke umjesto naroda. Neka svako sam za sebe procijeni da li će tim ljudima neko spolja jednom narediti da donese i neke odluke kojima će trajno poništiti naše legitimne interese”.

Poručuje da opozicione stranke u Republici Srpskoj treba da se izjasne "da li je njima u redu da vlast ukida Narodnu skupštinu Republike Srpske, obesmišljava ustavni poredak i dokida suverenitet naroda".

“Ovo moramo vrlo brzo da razjasnimo, pri čemu meni ne pada na pamet da učestvujem u ovom ponižavanju naroda i institucija Republike Srpske. A ko voli, neka izvoli”, zaključio je Grmuša.

Podsjećamo, Svesrpski sabor je odlučio da Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske i da taj datum treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, dok će Republika Srpska nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu.

Kompletan tekst Deklaracije možete pročitati OVDJE

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

E samo nam je tvoje mišljenje trebalo

MONDO REPORTAŽE