• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji i dalje čekaju: Novi sukob Ninkovića i Kresojevića zbog subvencija za privatne vrtiće

Autor Dragana Božić

Povećanje subvencija za privatne vrtiće opet je posvađalo gradske vlasti.

 Ninoković i Kresojević o subvencijama za privatne vrtiće Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković rekao je danas da je lokalni parlament spreman da za pet minuta riješi pitanje subvencija za privatne vrtiće ukoliko dobije prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ninković je na konferenciji za novinare upitao gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da kaže razloge zbog kojih ne smije da pošalje rebalans budžeta u skupštinsku proceduru.

"Za pet minuta ćemo riješiti problem roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće, time što ćemo izjednačiti subvencije, jer se povećanje od 11 miliona KM koje ima u rebalansu u odnosu na budžet može iskoristiti za te namjene", rekao je Ninković.

On je naveo da je prethodna gradska administracija predvođena SNSD-om u svom mandatu obazbijedila 1.000 mjesta u državnim vrtićima.

Šef kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić istakao je da bi usvajanjem rebalansa budžeta bila riješena mnoga pitanja u gradu.

"Mi smo najavili da ćemo u rebalansu kroz amandmansko djelovanje povećati sredstva za sport u iznosu od milion KM", rekao je Topić.

On je dodao da je usvajanje budžeta potrebno radi izgradnje fiskulturne sale u naselju Debeljaci i proširenja mjesnog groblja u naselju Kuljani.

Topić je ukazao da je odavno istekao rok i za dostavljanje konsolidovanog izvještaja o radu gradonačelnika za 2023. godinu.

"Ako znamo da je zakonski rok za njegovo dostavljanje istekao, pitamo šta se tu skriva. Ono što mi znamo jeste da je grad napravio obaveze u 2023. godini sa raznim dobavljačima za koje nema finansijsko pokriće i da se traži način da se `ispeglaju` ti poslovi za koje grad još nije sklopio ugovore", rekao je Topić.

Kresojević je na ove prozivke odgovorio ekspresno i optužio Ninkovića da prikuplja glasove za predstojeće izbore.

"Nakon što sam pozvao predsjednika Skupštine Grada da osudi neopravdana poskupljenja pojedinih privatnih vrtića, nisam se nadao da će on zapravo osuditi našu borbu protiv poskupljenja".

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, istakavši da je potpuno legitiman potez Grada da izvrši pritisak na pojedine privatne vrtiće koji su neopravdano podigli cijene i na taj način obezvrijedili gradske subvencije.

"Potpuno je ispravno da između građana i privatnika biramo građane, da između privatnog kapitala i djece biramo našu djecu. U tom pogledu pripremili smo niz mjera i mehanizama koje ćemo upotrijebiti s ciljem sprečavanja neopravdanih podizanja cijena pojedinih privatnih vrtića", naglasio je on.

Još jednom je ponovio da ni u kojem slučaju nije očekivao da će predsjednik Skupštine braniti neopravdano povećanje cijena privatnih vrtića.

"Predsjednik Skupštine subvencije smatra kupovinom ljudi – glasova, što dovoljno potvrđuje „iskrenost“ njegove borbe za povećanje subvencija i izjednačavanje statusa roditelja i djece u privatnim i javnim vrtićima. Prijedlog da se amandmanom obezbijede sredstva za subvencije, iako je budžet već ranije raspoređen, pokazatelj je njihovih kratkoročnih politika, dok su naše politike usmjerene ka tome da se pitanje izjednačavanja cijena privatnih i javnih vrtića trajno riješi", kazao je Kresojević.

Dodao je da je aktuelna gradska administracija opredijeljena da pronađe rješenje koje će moći funkcionisati dugoročno, te najavio da će biti prezentovan set mjera i koraka neophodnih za konačno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

"Već šest mjeseci aktivno radimo na ovom pitanju jer naš je cilj da pomognemo roditeljima, ali i da istovremeno zaustavimo pojedine privatnike koji podižu cijene bez ikakvog utemeljenja. Imamo mehanizme kojim ćemo zaustaviti ovakve poteze, jer niko ne može biti iznad Grada i 200.000 stanovnika Banje Luke", zaključio je on.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE