• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Stevandićev nacrt zakona: "Do 9. januara da svaka kancelarija u Srpskoj ima grb Nemanjića"

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS, prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića

 zastave.jpg Izvor: Jovanka Nikolić, Srna

Njime se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne Bože pravde.

Stevandić je najavio da će uslijediti javna rasprava, i podvukao da se vodilo računa o „filigranskoj pravnoj terminologiji“, kako zakon ne bi bio oboren na Ustavnom sudu RS.

"Ja imam kalup kako da ovo ne padne na Ustavnom sudu RS. Ako bog da, do 9. janauar će svaka kancelarija načelnika, gradonačelnika, predsjednika, premijera, sekretarijat, imati grb Nemanjića", rekao je Stevandić u završnoj riječi pred poslanicima NSRS.

Ocijenio je da su neki opozicionari tokom rasprave „dezavuisali ovu patriotsku temu“, i da mu „teško pada“ što se ova tema blati.

"Ovaj sadašnji grb i amblem RS imaju kraljevsku krunu, srpsku zastvu i krst, i ne ugoržava se i ne diskriminiše, dok se grb Nemanjića uvodi paralelno kao pravo i on ne skida aktuelni grb (amblem)", kazao je danas Stevandić.

Predloženo je da se u u postojeći zakon dodaje novi član:

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima RS ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u RS imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Hoće li i svaka kuća morati imati grb ko i rvati

Rikavela

Zašto imam osjećaj da se sprema neka velika pljačka u pozadini halabuke oko grba

Sale

Srbuj da svaka firma ima više posla, kancelarija i zaposlenih, da političari imaju što manja primanja ne bi li kvalitet došao do izražaja a Srpska ima svoj grb i simbole i ne ukidajte to

MONDO REPORTAŽE