• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon suđenja: "Kako odluka može biti iznad zakona"

Autor Dragana Božić

U Sudu BiH završeno je današnje ročište na suđenju predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Milošu Lukiću.

 Srn2024-3-6_135441_0.jpg Izvor: Srna

Dodik je upitao kako da poštuje odluke visokog predstavnika kada to Kristijan Šmit nije.

"Zato je važno da se pojavimo tamo da bi pokazali lakrdiju i samog zakonodavstva u BiH i samog Tužilaštva, da sam na njihovom mjestu bila bi me sramota. Dokazivati nešto što nema dokaza može čovjek koji nema karakter ili je uslovljen", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Pozivanje Suda BiH na diplomatski status Šmita, Dodik je rekao da bi, ako ima diplomatski status, morao se pozvati na taj status da ga ne pozovu na Sud, što on nije uradio, već oni to tumače.

"Zar je moguće da sramna BiH koja hoće nešto da bude, brani stranca, a osuđuje svog državljana? Sve i jedna ozbiljna država štiti svoje državljane", rekao je Dodik.

On se dotakao i američkih sankcija prema njemu za koje su naveli da to nije kazna nego očekivanje da će promijeniti ponašanje, te istakao da su njega i ostale zvaničnike na najstrašniji mogući kaznili i presudili. 

LUKIĆ: TUŽILAŠTVO BiH GLUMI U PREDSTAVI KOJU REŽIRA ŠMIT

Vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloš Lukić rekao je da Tužilaštvo BiH glumi u predstavi koju je režirao Kristijan Šmit i da, ako se budu upisali u istorijske i pravne knjige, biće u poglavlju koje će u naslovu sadržati riječ sramota.

Lukić je rekao da su danas 53 sedmice od kada su ga inspektori Agencije za istragu i zaštitu BiH /Sipa/ prvi put kontaktirali povodom sudskog procesa koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"To je duže od godinu dana od kada cijela ova zavrzlama traje. Prethodnu godinu u svijetu oko nas obilježila je vještačka inteligencija, a meni se čini da je u pravnom svijetu naspram toga obilježila prirodna glupost Tužilaštva koje se uplelo u to da dokaže krivicu ljudi koji su, kako i oni kažu, radili samo u skladu sa Ustavom i zakonom", izjavio je Lukić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Lukić je naveo da proces traje duže nego što su planirali oni koji su ga pokrenuli i zato se trude da češće zakazuju ročišta da bi to sve što prije priveli kraju, jer znaju da su probijeni svi njihovi planovi.

"Mislim da bi ovo tužilaštvo koje glumi u predstavi koju je režirao Kristijan Šmit moglo da se prijavi za `Ginisovu knjigu rekorda`, jer glume vrlo dobro tužioce prethodne 53 nedjelje. Jedino je Ginisova knjiga rekorda što se tiče glume to u šta oni mogu biti upisani. Ako se budu upisali u istorijske i pravne knjige, oni će biti u poglavlju koje će u naslovu sadržavati riječ sramota", poručio je Lukić.

U Sudu BiH je danas, kao svjedok odbrane, svjedočila predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, a naredno ročište je zakazano za 28. avgust, kada bi trebalo da bude saslušan svjedok odbrane generalni sekretar predsjednika Jelena Pajić Baštinac.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita". 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE