• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DODIK O LITIJUMU I DRUGIM SIROVINAMA: Iskopavanje je razvojna šansa za RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za da su dosadašnja istraživanja pokazala da Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina, koje su danas veoma tražene u zemljama EU i širom svijeta,

 Litijum, istraživanja u Loparama Izvor: Shutterstock

Dodik smatra da je njihovo iskopavanje velika razvojna šansa i mogućnost za dalji razvoj Republike.

Na pitanje Srne o postojanju mineralnih sirovina u Srpskoj i mogućnostima njihovog iskopavanja i plasiranja na tržište s obzirom da su ta nalazišta u svijetu u znatnoj mjeri iscrpljena, Dodik je rekao da je na prostoru Srpske dobro istražen jedan broj mineralnih sirovina i one se eksploatišu, a to su ugalj, crveni boksiti, gvožđe, olovo i cink, sa pratećim mineralizacijama, bentonit, te vode - pitke, termalne i mineralne.

Povezano

"Takođe, istraženo je ležište litijuma, magnezijuma i bora na Majevici, na području Lopara, a dalje se provode aktivnosti na istraživanju olova, cinka i prateće mineralizacije kod Foče, na Ozrenu, kod Srebrenice i Bratunca. Bakar, željezo i prateće mineralizacije se istražuju na Sinjakovu, željezo kod Prijedora, dok je područje oko Zvornika interesantno za istraživanje bora, litijuma, natrijuma, kalijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata", pojasnio je Dodik, prenosi Srna.

Predsjednik Srpske je rekao da su to ogromna prirodna bogatstva, iako neka od njih još nisu ni istražena, ali ima naznaka da je riječ o značajnim i vrijednim količinama.

"U EU su zalihe određenih mineralnih sirovina kritične, dok na području Republike Srpske već su utvrđena i registrovana bogata ležišta, iako neka nisu istražena ni u manjem stepenu, ali se vode kao pojave koje treba detaljnije ispitati i istražiti, što ćemo raditi u skorije vrijeme. Riječ je o metalima kao što su nikl i kobalt kod Višegrada, antimon kod Novog Goražda, hromiti na Ozrenu, magneziti kod Teslića i Rudog, beril na Motajici, grafitični škriljci na Motajici i kod Foče, silicijske stijene u Sansko-unskom području, na Uzlomcu, kod Mrkonjić Grada, bentonit u rudnicima uglja, bijeli boksiti u boksitnim ležištima, tufovi i zeoliti kod Zvornika i Šnjegotine i geotermalna energija", naglasio je Dodik.

On je rekao da institucije Srpske sa svojim stručnjacima već dugo rade na istraživanju ležišta mineralnih sirovina i sigurno je da će sve aktivnosti u vezi sa tim biti koordinisane sa Srbijom.

"Podržavamo rukovodstvo Srbije da na siguran kolosijek postave istraživanje i eksplataciju minerala, a posebno litijuma i da će njihova iskustva biti dobar primjer i u Republici Srpskoj. Aktivnosti da se iskopavanje ruda opstruiše putem dezinformisanja javnosti od plaćenih aktivista u Srbiji i Srpskoj imaju istu adresu. Najbolji odgovor na njihove rušilačke namjere smo već pripremili a to je poštovanje svih ekoloških standarda i postupanje u skladu sa njima, a sve sa ciljem očuvanja životne sredine kako zbog sadašnjih tako i budućih generacija. Ništa se neće raditi napamet, bez konsultacija sa stručnjacima, već uz sve moguće saglasnosti i garancije ljudi koji poznaju materiju i koji će garantovati ekološku sigurnost", naglasio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska, kao i za sve do sada voditi odgovornu i suverenu politiku.

"Republika Srpska ima ogromno bogatstvo kada je riječ o mineralnim sirovinama, koje već dugo istražujemo i nastavićemo sa tim aktivnostima, jer je riječ o sirovinama ogromne vrijednosti koje će značiti samo jedno - dalji napredak i razvoj Republike Srpske. I kao što sam već rekao, naše potencijale ćemo pridružiti naporima Srbije i naših drugih prijatelja i partnera. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i u ovoj oblasti vodi odgovornu politiku, prije svega u interesu Srbije i njenih građana. Treba ga slušati i slijediti, jer sve što je do sada urađeno u oblasti privrednog, infrastrukturnog i sveukupnog razvoja Srbije je dokaz njegove uspješne politike. On nije političar koji daje lako obećanja i ne donosi nepromišljene odluke. Mi iz Srpske vjerujemo da će naši zajednički napori sa Srbijom i Mađarskom, pa zašto ne i sa partnerima kao što je NJemačka, postići najbolje razvojne benefite", zaključio je Dodik.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE