• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković: SDA blokirala 70 miliona evra iz EU

Autor Nikolina Damjanić

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da je SDA, blokirajući usvajanje reformske agende, onemogućila da BiH dobije 70 miliona evra prve tranše iz Plana rasta Evropske komisije za Balkan.

 Konaković o blokiranju sredstava iz EU Izvor: Bernard Milošević/SRNA

Komentarišući što četiri kantona u FBiH, kojima upravlja SDA, nisu dala saglasnost na usvajanje reformske agende potrebne za dobijanje novca iz Plana rasta, Konaković je ocijenio da je SDA, iz neznanja ili loše namjere, zabila nož u srce najozbiljnijem reformskom procesu koji BiH ima u posljednjih dvadesetak godina.

Objašnjenje da se traži idealna reformska agenda, prema Konakovićevim riječima, odraz je njihovog nepoznavanja cijele priče.

"U više od 98 odsto mjera je napravljen progres, oko 1,5 odsto nismo uspjeli, a SDA je rekla ne dok ne bude 100 odsto", naveo je Konaković za današnji "Dnevni avaz".

On je dodao da se ne radi samo o prvoj tranši od 70 miliona evra, već o milijardu evra za građane BiH, ali i integracijama BiH u evropsko tržište i dolasku investitora.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer nisu saglasnost dala četiri kantona Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, zbog čega je BiH jedina zemlja Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt reformske agende.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da neusvajanje Nacrta reformske agende, na koji je Republika Srpska dala saglasnost, dok četiri kantona u FBiH nisu, pokazuje da su sve optužbe Kristijana Šmita i Ambasade SAD na račun Srpske da blokira evropske integracije, da je protiv investicija iz EU i da blokira novac namijenjen građanima u BiH - netačne, maliciozne i protiv Srpske.

On je naveo da je ovo još jedan u nizu dokaza da je Republika Srpska opredijeljena za put ka EU.

Iz SDA su podržali stav četiri kantona, istakavši da je neprihvatljivo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", "da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz Republike Srpske i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom".

"Udovoljavanje ultimatumima iz Republike Srpske ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban BiH i njenim građanima", naveli su iz SDA.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Znaju oni vrlo dobro sta rade. U pitanju su samo lose namjere i nista vise.,i to u tolikoj mjeri da su spremni ici i na stetu svog naroda.

MONDO REPORTAŽE