• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA krikovala "trojku" i ponašanje Plenkovića u Sarajevu: "Nesagledive posljedice po interese Bošnjaka"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedništvo SDA kritikovalo je postupke čelnika stranaka "trojke" pripisujući im nedopustive ustupke, kao i to što su "pristali na izmjene Izbornog zakona BiH", a dotaklo se i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je posjetio BiH ove nedjelje.

 SDA o Trpjka koalicija i Andrej Plenković Izvor: FENA

Predsjedništvo SDA osudilo je Plenkovićev, kako su naveli, "neprimjeren odnos i nepoštovanje institucije Predsjedništva BiH".

Na sjednici Predsjedništva SDA je ocjenjeno da su nedopustivi "ustupci trojke počeli od samog formiranja Savjeta ministara", te konstatovano kako je vladajuća koalicija pričala o evropskom putu, ali "nije uspjela da ispuni ni redukovane uslove za otvaranje pregovora sa EU".

"O NATO putu ni ne pričaju. U 2023. godini nije usvojen Program reformi, niti ima naznaka kada će se to desiti", naveli su iz SDA.

Predsjedništvo ove stranke smatra da je "trojka" nesposobna da se nosi sa "politikama SNSD-a i HDZ-a i da to može imati nesagledive posljedice po buduće odnose u BiH, kao i po interese zemlje i Bošnjaka".

Zabrinjavajućim smatraju to da je "trojka pristala na izmjene Izbornog zakona kojima se uvodi `plutajući treći entitet` pri izboru članova Predsjedništva BiH, kao i dio dogovora da se u funkcionisanju Centralne izborne komisije primjenjuju iskustva iz Srbije".

"Štetu", kako kažu u SDA, "trojka" pokušava ublažiti neozbiljnim pozivima na sastanke o reformi Ustava, uz napomenuo da ova stranka neće učestvovati na neozbiljnim sastancima "o temama vitalno važnim za budućnost zemlje".

Predsjedništvo SDA osuđuje "neprimjeren odnos premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i nepoštivanje institucije BiH", te smatraju da je "porazno da su funkcioneri iz `trojke` nakon jasnog iskazivanja nepoštovanja prema Predsjedništvu BiH učestvovali na sastancima s Plenkovićem kao da se ništa nije desilo, te da su neki od njih čak i opravdavali njegov potez".

Pozdravljena je, kako su istakli, energija koju "EU i zemlje članice ulažu kako bi pomogli BiH da ispuni minimum uslova za otvaranje pregovora u martu ove godine", te je upućen poziv vladajućoj koaliciji da u parlamentarnu proceduru konačno uputi zakone čije je usvajanje neophodno za dobijanje odluke o otvaranju pregovora.

"SDA će u Parlamentanoj skupštini podržati sva zakonska rješenja koja ispunjavaju EU standarde", navodi se u saopštenju SDA u kojem

Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim i način na koji je federalna Vlada uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu, te ističu da usvojeni budžet od 7,4 miliona KM nije "rekordan".

(MONDO/SRNA)

Povezano

Tagovi

SDA

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE