• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Na lokalnim izborima u BiH učestvuje više od 26.000 kandidata

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Učešće na oktobarskim lokalnim izborima u BiH ovjereno je za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata, podaci su Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

 Na biračkom spisku u inostranstvu oko 44 hiljada birača Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić precizirala je da je ovjereno učešće za 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina, te devet lista nezavisnih kandidata.

"Završili smo proces ovjere kandidata i kandidatskih lista", potvrdila je Hadžiabdićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Hadžiabdićeva je istakla da je za skupštine opština i opštinska vijeća ovjereno učešće 25.703 kandidata, među kojim je 42,61 odsto žena.

"Kada je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, imamo ih 386, od toga je 29 žena ili 7,51 odsto", rekla je ona.

Kada je riječ o kandidaturi za načelnika opštine Ilidža Ibra Berila, koji se nalazi u pritvoru, član CIK-a Željko Bakalar podsjetio je da u vrijeme ovjeravanja kandidatskih lista on nije bio u pritvoru, a da je zakon jasan i da samo pravosnažno presuđena lica ne mogu obavljati funkciju.

"Pratićemo sudski proces. On ostaje na glasačkom listiću uz presumpciju nevinosti i vidjećemo rezultate izbora", dodao je Bakalar.

U Centralni birački spisak je zaključno sa 22. avgustom upisano 3.400.204 birača, od kojih je 44.789 registrovano da glasaju izvan BiH, rekla je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić, nakon što je za sutra najavila početak izborne kampanje.

Hadžiabdićeva je navela da proces štampanja glasačkih listića teče u skladu sa planiranim rokovima pod nadzorom službenika CIK-a u kompaniji CPA na dvije lokacije u Kalesiji i Gračanici.

Što se tiče listića van BiH, ona je navela da su listići već upućeni biračima, odnosno da je njihova distribucija započela 22. avgusta, a završena 26. avgusta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE