• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac tvrdi da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet i ne primjenjuju se na teritoriji Republike Srpske i tako će biti i sa najnovijom u vezi sa Izbornim zakonom Republike Srpske, tvrdi Staša Košarac.

 kosarac.jpg Izvor: SRNA/Zorica Simeunović

Košarac je poručio da će tako biti i sa odlukom ovog političkog, a ne pravnog tijela, da van snage stavi Izborni zakon Republike Srpske.

"Ova odluka je neustavna i isključivo je u funkciji otimanja nadležnosti Republike Srpske, urušavanja njenog izbornog suvereniteta i prekrajanja izborne volje naših građana. To nećemo dopustiti",  izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

On je istakao da Republika Srpska ima jake institucije koje će nastaviti da na zakonit i legalan način štite ustavni kapacitet i nadležnosti Srpske od antiustavnih i antidjetonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH.

Košarac je ukazao da je Izborni zakon Srpske ustavan, usvojen na temelju Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, kao i da će biti primjenjivan u narednim izbornim ciklusima.

Prema njegovim riječima, odluke Ustavnog suda BiH biće ništavne za Srpsku sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, dok stranci ne odu iz ove institucije i ona ne izađe iz ralja malignog dvojca /Kristijana/ Šmita i /Majkla/ Marfija, promotera antiustavnog, antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH.

Umjesto da štiti Ustav, rekao je Košarac, Ustavni sud BiH odlučuje bez srpskih sudija u svom sastavu, djeluje vanustavno i krši Dejtonski sporazum, po nalogu Šmita i Marfija.

"To je nedopustiva i neprihvatljiva praksa", konstatovao je on.

Krnji Ustavni sud BiH stavio je juče van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom navodno preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

VIŠE O OVOJ TEMI

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE