• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekaju informacije o biračkim mjestima i putevima: CIK se opet oglasio o eventualnom odgađanju izbora u dijelovima BiH

Autor Dušan Volaš

Rok za dostavljanje informacija je sutra do 11.00 časova, nakon čega će se steći uslovi da CIK BiH donese potrebne odluke o eventualnom odgađanju izbora.

 CIK BiH se opet oglasio o mogućem odgađanju izbora u dijelovima BiH Izvor: CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH zatražila je od opštinskih i gradskih izbornih komisija u mjestima pogođenim poplavama i klizištima u Federaciji BiH informacije o bezbjednosti izbornog materijala i svemu što može uticati na normalno odvijanje izbornog procesa.

S ciljem donošenja potrebnih odluka u vezi sa izbornim procesom, CIK je zatražio od opštih i gradskih izbornik komisija informaciju i o pristupačnosti biračkim mjestima i stanju putne komunikacije.

Rok za dostavljanje informacija je sutra do 11.00 časova, nakon čega će se steći uslovi da CIK BiH donese potrebne odluke o eventualnom odgađanju izbora.

CIK BiH će se obratiti i Savjetu ministara, entitetskim i kantonalnim vladama i svim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informišu CIK o svim odlukama koje donesu u vezi sa situacijom sa poplavama i klizištima, te da dostave i sve druge informacije sa kojima raspolažu, a koje su relevantne za organizaciju izbora.

Upućen je i poziv medijima da ne objavljuju neprovjerene informacije u vezi sa izbornim procesom u BiH i na taj način spriječe širenje dezinformacija.

Zbog novonastale situacije CIK BiH je u stalnom zasjedanju, a danas je održan prvi dio 75. sjednice i ona će se održavati po potrebi u nastavcima.

U toku rasprave o tački dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje stanja u osnovnim izbornim jedinicama pogođenim vremenskim nepogodama predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da odluke o eventualnom odgađanju izbora moraju biti najkasnije donesene sutra poslije podne, kako bi javnost bila blagovremeno obaviještena o tome.

Član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina navela je da mogućnost pristupa biračkom mjestu i ugroženost izbornog materijala ne mogu biti jedini faktori pri razmatranju ovakve odluke, dok je član CIK-a Željko Bakalar naglasio da je jasno da u nekim izbornim jedinicama neće biti moguće organizovati izbore u nedjelju, 6. oktobra.

"Ništa nije preče od ljudskih života, pa ni izbori. Oni se mogu u skladu sa Izbornim zakonom odgoditi na nekim biračkim mjestima i dijelovima izbornih jedinica", rekao je Bakalar.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE