• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Najjača smo stranka u BiH, imamo više pobjeda nego SDA i HDZ zajedno! A što se tiče Banjaluke…

Autor Brankica Spasenić

Lider SNSD Milorad Dodik izrazio je danas zadovoljstvo rezultatima koje je ova stranka ostvarila na posljednjim izborima, te istakao da imaju oko 50.000 glasova više u odnosu na prošle izbore.

 Dodik o rezultatima izbora u Banjaluci RS i BiH Izvor: Služba predsjednika Republike Srpske

Podvukao je da su najjača stranka u BiH, te da su osvojili više gradova i opština nego SDA i HDZ BiH zajedno.

Komentarisao je i izbore u Banjaluci, te naveo da su, iako nisu pobijedili za gradonačelnika, osvojili više glasova na odborničkoj listi, te da će imati sigurno dva odbornika više u Skupštini grada Banjaluka nego u proteklom mandatu.

Poručio je da je SNSD dominantna stranka u RS, i da su osvojili načelničke i gradonačelničke pozicije u 47 lokalnih zajednica u Srpskoj, te dvije u FBiH.

“Ukupan broj glasova za načelnike i gradonačelnike je 332.000, a prije dvije godine sam ja kao predsjednik RS dobio 300.000”, naveo je.

Rekao je da je sljedeće partija iza njih u Srpskoj - SDS sa 12 odsto, PDP 7,1 odsto itd.

“To govori da je SNSD izdignut iznad svih drugih političkih partija u Republici Srpskoj i čak skoro prelazi zbir svih njih zajedno. SNSD ima 80 odsto lokalnih zajednica u RS. U Banjaluci smo povećali broj odbornika sa devet na sadašnjih 11 odbornika. Taj trend je vidljvi i na drugim mjestima. U svim gradovima smo dominantna politička partija. Imamo ukupno 47 gradova i opština u RS plus dvije u FBiH, ne uključujući opštine u kojima su pobijedili naši koalicioni partneri” rekao je Dodik i poručio da u stranci računaju i na Modriču.

Kazao je i kako je SNSD sa 49 pobjeda u BiH, dok SDA ima 34, a HDZ BiH 17 opština, najjača partija u BiH.

“Njihov zbir nije dovoljan da stigne nas u BiH”, dodao je.

Podvukao je da SNSD nema konkureniciju u RS.

“To ne može da pokrije da nismo uspjeli u Banjaluci i Bijeljini. Imali smo ozbiljne kandidate. Građani su izabrali tako. Čestitamo pobjednicima, sada nije vrijeme da govorimo kako ćemo se ponašati dalje”, dodao je.

"Glavni cilj je da se Banjaluka razvija"

Govoreći o Banjaluci rekao je da je SNSD tu kao stranka osvojio 35 odsto glasova, a na prošlim izborima 25 odsto.

“Vjerujemo da nije teško dosegnuti većinu, ali nama je glavni cilj da Banjaluka sa stanovišta svojih programa može da se razvija, a da li ćemo praviti užu ili širu koaliciju ili čak otići u opoziciju… Učinićemo ono što je korisno za grad Banjaluka”, poručio je.

Komentarisao je i opoziciju u RS.

Za Jelenu Trivić je kazao da je “betonirana i sahranjena, bez obzira na optimizam koji pokušava predstaviti”.

“SDS je zamrznut, balzamovan, izgubili su četiri opštine, ali očigledno da im je bilo najvažnije da sačuvaju Teslić. Ta partija postaje sve više marginalna. Ipak, drago mi je da ostaju druga stranka u RS, jer tamo ima patriota i zato ih i pozivam da se okupimo”, kazao je Dodik.

Što se tiče Nebojše Vukanovića, rekao je da mu “ne pomaže ozlojađenost”.

“Njegova iracionalna bijesna politika je doživjela poraz, dobio je manje glasova nego na prošlim izborima, on je u slobodnom padu”, kazao je Dodik.

Opoziciji je poručio da bi bili “dostojni protivnici SNSD-a, moraju da povećaju svoje procente”.

Dodik je kazao je da je zadovoljan izborima koji su protekli u demokratskoj atmosferi.

“Mi smo pokazali zrelost kao društvo jer nije bilo zabilježenih ozbiljnih ekscesa na izborni dan, a posebno ne u izbornoj kampanji. Svi kandidati su još u toku noći čestitali jedni drugima i to je onemogućilo bilo kakve pokrete koji bi destabilizovati društvo”, naveo je.

Rekao je da u narednom periodu slijede pitanja imovine i drugih ustavnih odredbi, te pozvao političke aktere da se okupe oko jedinstvene ideje – Republike Srpske, njene ustavne pozicije i sposobnosti da samostalno odlučuje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE