• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuković: Po obrascu ponašanja Stanivuković je Dodik poslije Dodika, ali ima kapacitet da pobijedi SNSD

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Draško Stanivuković je novom pobjedom na izborima za gradonačelnika Banjaluke legitimisao svoju politiku. Iako se ponaša autoritarno poput Milorada Dodika, on jedini ima kapacitet da pobijedi SNSD, kaže profesor FPN-a u Banjaluci, Đorđe Vuković.

 2.jpg Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Vuković kaže da je pobjeda Stanivukovića na izborima za gradonačelnika bila najavljivana i očekivana, ali da je ubjedljiv rezultat koji je ostvario ipak izvan očekivanja.

"Stanivuković tek sada ima legitimnu politiku. Ako je bilo problematično kako je četiri godine vodio politiku grada - ne ulazim da li je to dobro ili loše, ali nije bilo uravnoteženo sa onim obećanjima koje je davao 2020. godine i nije bilo na talasu očekivanja glasača koji su ga zbog toga kritikovali četiri godine - sada su ljudi znali za šta glasaju, za kakav stil politike glasaju. To su ova 'djela'. Neka su izuzetna, a neka poražavajuća".

Vuković smatra da je vladajućoj koaliciji način na koji je vodila kampanju nanio više štete nego što je donio bilo kakvih rezultata. Predviđa da u Banjaluci neće biti lako formirati vlast, ali da nova blokada nova ne treba nikome.

"Odluči li se neko za blokade kopa sebi rupu za naredne izbore", rekao je profesor Vuković dodajući da nema sumnje da je kampanja za naredne opšte izbore počela već danas, a da već možemo predvidjeti ko će biti kandidati za predsjednika Republike Srpske na tim izborima. Predsjednik SNSD-a je već najavio kandidaturu, a poruku nije poslao samo biračkom tijelu.

"Dodik je juče poslao tu poruku Stanivukoviću jer svi misle, tj. svi očekuju zapravo, a Stanivuković to ne krije, da sebe vidi kao kandidata za predsjednika. Opozicija je njega izbacila iz svojih redova ali ukoliko bi željela da promijeni vlast SNSD-a morala bi u tom slučaju da se okupi oko Stanivukovića jer se pokazalo da jedini ima kapacitet koliko god bio mlad, nezreo, tvrdoglav i autoritaran tip kao i Milorad Dodik. Ako ne bude korigovao svoju politiku, po ovom obrascu ponašanja, u njemu imamo Dodika poslije Dodika", uviđa Vuković.

Dodikovo obraćanje u izbornoj večeri ocjenjuje kao mnogo razumnije nego 2020. kada smo svjedočili skoro "prostačkim prijetnjama".

"Ovaj put je bilo mnogo kulturnije, poslao je poruke između redova. SNSD ne može biti nezadovoljan rezultatom na nivou RS", kaže Vuković.

Što se tiče opozicije, tvrdi da su ponovili greške iz prethodnih izbornih ciklusa i da su pokazali da nisu sposobni se organizuju iznutra.

"Lične sujete, odsustvo bilo kakvog identiteta, stalna kritika i vrijeđanje ne donose rezultat i mislim da je - koliko god da je pobjeda Stanivukovića, ali SNSD-a i njegove mašinerije uvjerljiva i očekivana - toliko za perspektivu opozicije, bez koje nema zdrave demokratije ni istinske snage Republike Srpske, simptomatičan ovakav poraz".

Vukovićev stav je da je opozicija platila danak, ne samo zbog katastrofalne političke kulture i niskog nivoa građanske svijesti u Srpskoj, već i zbog snažnog ega i sujete mlađih političara koji je više razorio opoziciju nego što je nanio štetu vladajućim partijama.

"Ovo je i dobro za opoziciju da se suoči sa sobom i napravi jedan reset jer nisu svi oni koji su protiv Dodika opozicija", zaključuje Đorđe Vuković.

Zašto je pohvalio ponašanje i način obraćanja Lazara Radana i Nikole Šobota i šta je još rekao o političkoj situaciji u RS nakon lokalnih izbora, pogledajte u videu.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE