• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put učestvovala na izborima: Stranka Rame Isaka osvojila mandate u 10 opštna

Autor Nikolina Damjanić

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je po prvi put sa svojom strankom Snaga naroda izašao na izbore, a njihov rezultat se može tumačiti na više načina.

 Ramo Isak rezultati izbori 2024 Izvor: Ramo Isak/Facebook

Snaga naroda, stranka koju vodi Isak, a čiji je najpoznatiji član uz predsjednika njegov sin Arnel Isak, ukupno je na izbore izašla u 29 opština.

Imajući u vidu da porodica Isak dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, tu se očekivao dobar rezultat i veći broj odbornika Na kraju, značajan rezultat ostvaren je u samo tri od ukupno 12 opština u ZDK.

Najbolji rezultat Snaga naroda ostvarila je u Zavidovićima, gdje je s 2.807 glasova osvojila oko 20 odsto, i trebala bi biti značajan faktor u radu Opštinskog vijeća.

Ipak, za 106 glasova im je "izbjeglo" mjesto načelnika, koje je otišlo kandidatkinji SDA Erni Medić Smailhodžić.

Značajan rezultat Snaga naroda je ostvarila i u Brezi, gdje je s 937 glasova osvojila 16,90 odsto podrške među glasačima. U Visokom je taj rezultat bio 8,90 odsto, odnosno 1.242 glasova. Njihov kandidat je na kraju bio treći, sa samo 761 glasom.

Veliki broj glasova je osvojila i u Zenici, njih 1.889. Ipak, nešto više od tih 1.000 glasova je "povukao" Arnel Isak, za kojeg je teško očekivati da će zamijeniti Zastupnički dom Parlamenta FBiH za Gradsko vijeće Grada Zenice. Pored toga, s osvojenih 6,83 posto, neće osvojiti pretjeran broj mjesta u ovom vijeću.

Odbornike će Snaga naroda imati takođe u opštinama Kakanj (763 glasa, 5,51 odsto), Tešanj (624 glasa, 3,69 odsto) i Maglaj (370 glasa, 3,95 odsto).

Van ZDK, Snaga naroda će odbornike imati još u samo tri opštine. U Kladnju su osvojili 404 glasa, odnos 7,11 odosto. U sarajevskoj Opštini Stari Grad će takođe imati odbornika, jer su osvojili 488 glasova ili 4,70 odsto. Posljednja opština gdje će imati minimalno jednog odbornika je Foča u Federaciji BiH. Tu su osvojili 7,44 odsto, odnosno 67 glasova.

Ono što može zabrinuti Isaka, kao i članove njegove stranke, jesu dvocifreni rezultati u čak 10 od 29 opština gdje su izašli na izbore. Često je upravo lista Snage naroda bila "fenjeraš" nakon objave izbornih rezultata.

Naravno, imati odbornike u trećini općina u kojima su učestvovali, uključujući i jednu u Sarajevu, može se smatrati i uspjehom. Ipak, imajući u vidu koliko je Isak uložio u promociju njegove stranke, posebno u ZDK, sigurno je da je rezultat razočaravajući.

(Klix/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE