• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šestorka u Italiji

Lideri iz RS ističu da se dogovor o izboru organa vlasti u BiH nikako ne može praviti u inostranstvu već isključivo “kod kuće”

 Šestorka u Italiji Izvor: MONDO

Lideri šest najvećih političkih stranaka iz BiH, u organizaciji njemačke Fondacije ''Konrad Adenauer'', boraviće od danas do 29. novembra u italijanskom gradu Kadenabi, gdje će učestvovati na kolokvijumu pod nazivom ''Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?''.

Na ovaj skup, čija je najava izazvala veliki broj različitih političkih komentara i očekivanja, pozvani su predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Očekuje se i učešće direktora Odjeljenja za Evropu pri zajedničkoj službi za spoljne poslove EU Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za BiH i šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena, izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak, te bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Švarc-Šilinga.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima da se na sastanku političkih lidera iz BiH u Italiji neće razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima u BiH i da nije spreman da u inostranstvu razgovara o sistemu vlasti.

On je precizirao da dnevni red sastanka podrazumijeva opšte razgovore o tome kako da BiH i Evropa usaglase kretanja.

"Nisam spreman da se po raznim svjetskim destinacijama dogovaram o sistemu vlasti u BiH, jer je već o tome dogovoreno. Postoji Ustav koji samo treba poštovati", poručio je Dodik.

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je ranije da formiranje Savjeta ministara BiH nije tema skupa u Italiji, na kome će učestvovati lideri stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH, niti je na tom sastanku moguće donijeti bilo kakvo rješenje o tom pitanju.

On je naglasio da je svima jasno da je u slučaju formiranja Savjeta ministara BiH problem u Federaciji BiH i da to znaju i međunarodni predstavnici.

"Sazivati ponovo sastanke, na kojima ćemo slušati ista prepucavanja i početne stavove više nema smisla", naglasio je Bosić.

Osvrćući se na temu skupa u Italiji - usklađenost Ustava BiH sa standardima EU, Bosić je ocijenio da je Ustav BiH u skladu i kompatibilan sa zahtjevima EU i da nikada nije ni rečeno da tu ima bilo kakvih problema, osim provođenja odluke u slučaju 'Sejdić i Finci', za šta je izrazio nadu da će i o tome biti dogovoreno.

I potredsjednik HDZ-a BiH Niko Lozančić smatra da sve dogovore o BiH treba praviti u samoj BiH, jer - kako je rekao - sve što je napravljeno izvan BiH sada pokazuje nefunkcionalnost.

"Ako će pomoći odlazak iz BiH, volio bih da dobijemo konačno politički dogovor i konačno krenemo u pravcu formiranja Savjeta ministara, ali hoće li biti dogovora ne usuđujem se da prognoziram", rekao je Lozančić Srni, uoči sastanka u Italiji.

Da sastanak političke šestorke u Italiji ne bi trebalo da protekne u novoj jalovoj raspravi i formiranju vlasti u BiH, smatra i prvi čovjek HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

"Sigurno da formalnih razgovora o ovoj temi neće biti. Smatram da, uostalom, inostranstvo nije mjesto gdje formalno o tome treba pričati, ali neformalni i bilateralni susreti i multilateralni razgovori, kojih će biti između šest političkih lidera, mogu pripremiti teren za dogovor nakon što se vratimo u BiH", poručio je Ljubić neposredno pred odlazak u Italiju.

S druge strane, iz SDA BiH poručeno je da će predsjednik ove stranke Sulejman Tihić svoje učešće na stručnoj konferenciji "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?" iskoristiti da opet inicira razgovore o formiranju Savjeta ministara.

Najavljeno je da Tihić namjerava da inicira i razgovore o ispunjavanju uslova za podnošenje aplikacije za kandidatski status u EU, o zakonima o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći i provođenju presude "Sejdić-Finci".

SDA je ponovila da će i dalje njeni funkcioneri u svim prilikama i dalje insistirati na sporazumu o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH, u skladu sa dosljednim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i funkcioneri ove stranke skoro da se nisu ni oglasili u vezi sa očekivanjima od sastanka u Italiji.

Nepoznato je da li je to dio njihove stranačke taktike ili je to posljedica činjenice da je Lagumdžija protekle dane ''potrošio'' u Vašingtionu i Briselu gdje je otvoreno lobirao za radikalne izmjene Ustava BiH i uspostavljanje ''građanske BiH'', pa nije imao dovoljno vremena za promociju svojih stavova sa kojima će otputovati u Italiju.

Skoro u svakoj prilici šef SDP-a ponavljao je da je njegova stranka spremna na vanredne izbore ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor o državnoj vlasti, popisu stanovništva i državnoj pomoći.

Da međunarodni zvaničnici i dalje s velikom pažnjom prate razvoj političke situacije u BiH, potvrdili su svojim optimističkim izjavama i specijalni predstavnik EU i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, kao i ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi.

Naime, Sorensen je već pozdravio inicijativu njemačke Fondacije ''Konrad Adenauer'' da u italijanaskom gradu Kadenabija okupi lidere vodećih političkih partija iz BiH, ističući da je izuzetno važno da se što prije postigne sporazum u vezi sa ključnim reformama koje vode BiH ka EU.

''Pozdravljam svaku priliku, koja zajednički okuplja političke lidere BiH s ciljem da zemlja krene naprijed. Ne samo da to duguju građanima, nego je i izuzetno važno da se što prije postigne sporazum o vodećim pitanjima, posebno kada je riječ o EU reformama'', naveo je Sorensen, koji će i lično učestvovati na sastanku u vili "La Kolina" na obalama jezera Komo.

On smatra da ''postoji dovoljno prostora za strane da iznađu dogovor ukoliko su spremni i voljni prihvatiti odgovornost i postići značajan kompromis''.

I britanski ambasador Kejsi smatra da je sastanak političkih lidera iz BiH u Italiji posljednja šansa za formiranje vlasti i pozitivan odgovor Savjeta EU, ali i za same lidere koji su iscrpljeni pregovorima.

"Vrijeme je za dogovor", poručio je Kejsi i dodao da je ovo bila veoma loša godina za BiH, jer nakon godinu dana od izbora nema nove izvršne vlasti, budžeta, ni dodatnog stranog ulaganja, dok je povećana stopa nezaposlenosti.

On smatra da politički lideri u BiH moraju veoma dobro da razmisle naredne sedmice o poruci koju će poslati Evropskom savjetu. Savjet će razmatrati izvještaje o napretku koji su učinile sve zemlje zapadnog Balkana.

Fondacija ''Konrad Adenauer'' u BiH djeluje od 1997. godine.

Mjesto održavanja kolokvijuma o usklađenosti Ustava BiH sa EU legislativom - vila "La Kolina" odabrana je, jer je riječ o tradicionalnoj italijanskoj vili, sagrađenoj 1895. godine na jezeru Komo, a bila je ljetnjikovac prvog njemačkog kancelara Konrada Adenauera.

Danas vilu koriste kao međunarodni konferencijski centar za političke, ekonomske i kulturne aktivnosti Fondacije ''Konrad Adenauer''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE