• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor o SSP "kroji" većinu u parlamentu

SPS protiv poništavanja SSP-a, a Koštunica ne vidi prepreke za nastavak pregovora o formiranju vlade. Radikali za ratifikaciju SSP

 Dogovor o SSP "kroji" većinu u parlamentu  Izvor: MONDO

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica u petak je izjavio da ne očekuje da pravna analiza SSP-a bude prepreka za nastavak pregovora o formiranju vlade sa koalicijom okupljenom oko socijalista, ali je pozvao SPS da se izjasni o toj analizi.

"Ne očekujem da bude prepreka. Mi smo izneli pravne argumente koji zahtevaju razgovor sa pravnog gledišta. Ne može biti nikakve štete kada se poštuje pravo", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare u Beogradu.

Reagujući na izjavu lidera DSS, Ivica Dačić je rekao da je SPS izneo svoj stav, no, da je ovde neophodno da se iznese zajednički stav cele koalicije.

"Neće biti parlamentarne većine ukoliko ne budu prevazidjeni različiti politički stavovi unutar koalicije SPS-PUPS-JS o SSP. SPS je izneo svoj stav", rekao jer Dačić agenciji Tanjug i podsetio da je ta stranka protiv poništavanja SSP-a, dok je Jedinstvena Srbija za njegovu ratifikaciju.

Potpredsednik radikala Tomislav Nikolić najavio je tokom dana da će radikali predložiti Skupštini Srbije da na dnevni red stavi ratifikaciju SSP uz istovremeno usvajanje posebne deklaracije kojom se taj sporazum tumači.

"Sporazum služi kao izgovor za problem (u pregovorima o formiranju vlade) i ja završavam projekat kojim nudim izlazak iz ćorsokaka", rekao je Nikolić u intervjuu za Radio Dojče vele i dodao da bi SRS glasala za ratifikaciju SSP u slučaju da se njen predlog o deklaraciji uz sporazum sa Briselom prihvati.

On je istakao da je taj modalitet prihvatljiv za Srbiju jer bi njime bila izražena želja Srbije da udje u EU, dok bi Brisel, s druge strane, garantovao da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Povodom izjave predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da bi trebalo prekinuti pregovore sa DSS-NS i radikalima i formirati vladu sa DS, Kostunica je naveo da se razgovori vode između tri strane i da koalicija oko socijalista predstavlja nosilac liste od koga i očekuju odgovor na analizu SSP-a.

Koštunica je dodao i da se pregovori sa socijalistima i radikalima vode skoro svaki dan, i ocenio da će se konsultacije između njih, nakon analize sporazuma sa EU, samo ubrazati.

Lider DSS-a je istakao da je SSP potpisan za vreme predizborne kampanje i da je tada propuštena prilika da se povede javna rasprava i analiziraju posledice tog sporazum po budućnost Srbije. On je dodao da to treba učiniti sada, pre ratifikacije SSP.

Kako je rekao, DSS ne želi da uđe u novu vladu "samo zarad vlasti, jer postoje bitniji interesi za svaku državu, koji se, između ostalog, odnose i na njeno dostojanstvo".

Dačić je ukazao na "metodološki problem u pristupu koji u razgovorima o formiranju parlamentarne većine imaju DSS i SRS", a to je, kako je rekao, "da SPS jeste jedna, i to najveća partija u ovoj koaliciji, ali da je bez saglasnosti drugih stranaka nemoguće utvrditi zajednički stav o parlamentarnoj većini".

"Zato je neophodno da u svim tim razgovorima učestvuju i JS i PUPS, bez obzira na to koliko imaju poslanika. Nije dovoljno da stav iznese samo SPS, nužno je da se oko toga saglase i PUPS i JS", ocenio je lider SPS.

"Socijalistička partija Srbije jeste najveća stranka u koaliciji koju okupljamo, ali takodje su i ravnopravni partneri u toj koaliciji, bez kojih nema parlamentarne većine, i PUPS i JS", istakao je Dačić.

Prema tome, smatra on, neophodno je da se o ovom i o svim drugim spornim pitanjima zauzme jedinstven stav koalicije okupljene oko socijalista kako bi se formirala parlamentarna većina.

"Ukoliko članice koalicije imaju različite političke stavove, očigledno je da neće biti moguće formirati parlamentarnu većinu. Sa tog aspekta, stav SPS-a oko Sporazuma sa EU je jasan i on je iznet i predstavnicima DSS-a i SRS-a još na prvim sastancima na kojima smo razgovarali", podsetio je Dačić.

On je ponovio da su socijalisti protiv poništavanja tog sporazuma jer smatraju "da to ne bi bila dobra poruka za novu vladu, niti za novi parlament".

SPS će imati, kako je najavio, konstruktivan prilaz u daljim razgovorima i pokušati da u narednim danima zauzme zajednički stav o svim spornim pitanjima na kojima insistira JS i PUPS.

"Na osnovu tog zajedničkog stava biće formulisan konačan odgovor da li postoji parlamentarna većina što se tiče te koalicije", koji će kako je rekao, izneti predsedniku DSS-a Vojislavu Koštunici.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE