• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica prestanka bombardovanja SRJ

U utorak 10. juna, navršava se devet godina od prestanka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

 Godišnjica prestanka bombardovanja SRJ Izvor: MONDO

U utorak 10. juna, navršava se devet godina od prestanka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Prekidu bombardovanja prethodilo je donošenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojnotehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Kriza je, posle nekoliko neuspešnih diplomatskih pokušaja, okončana posredničkom misijom predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.

Najpre je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, početkom juna, prihvatio njihov plan za razmeštanje međunarodnih trupa na Kosovu, a potom je taj dogovor verifikovala Skupština Srbije.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije 12. juna 1999. godine.

U sastavu Kfora na Kosovo je došlo 37.200 vojnika iz 36 zemalja, od čega 30.000 iz zemalja članica NATO-a. U međuvremenu broj tih snaga je bitno smanjen.

Vazduhoplovni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Vlada SRJ je te noći proglasila ratno stanje. U većini gradova u SRJ tada su se prvi put posle Drugog svetskog rata oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a građani su odlazili u skloništa.

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema raznim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

NATO je izvodio napade na SRJ sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi i u SAD.

Akcija NATO, koju su Vlada SRJ ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

O materijalnoj šteti nanetoj SRJ bombardovanjem izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile od članica NATO-a da je nadoknade. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE