• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica ubistva Srđana Aleksića

Danas se navršava 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici VRS dok je branio svog sugrađanina Alena Glavovića

 Godišnjica ubistva Srđana Aleksića  Izvor: MONDO

Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine podlegao povredama.

Rade Aleksić ponosno šeta Trebinjem. I već 19 godina priča o ljudskim vrlinama sina Srđana. Vrstan sportista, glumac, prijatelj, stradao je u 27. godini braneći sugrađanina Bošnjaka od batinanja. Činio je to, kaže Rade, iz uvjerenja da mora pomoći čovjeku.

"Ja se nadam da će ljudi usvojiti Srđanov čin ne zbog Srđana kao Srđana već sebe kao čovjeka, da će doživjeti potrebu da poštuju ono šta je učinio čovjeku, a to je učinio Srđan tada" kaže Srđanov otac.

Srđan Aleksić bio je glumac amater i plivačka nada bivše Jugoslavije. U ratu je bio pripadnik vojske Republike Srpske.

Prema zvaničnim izveštajima 21. janura 1993. godine, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Bošnjak Alen Glavović počeli su da ga maltretiraju i tuku.

Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, koji je pobjegao, a četvorica vojnika su kundacima pušaka pretukli Srđana i ostavili ga da bez svijesti u lokvi krvi leži na pločniku. Šest dana kasnije on je preminuo u trebinjskoj bolnici.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob, njegovog oca i svaki put prizna: "Do kraja života dolaziću na Srđanov grob i zahvaljujem mu za ono što je učinio za mene".

Za razliku od gradova u regionu gdje ulice nose njegovo ime, Srđan Aleksić, za svoj ljudski gest u Trebinju nikada nije dobio takvo priznanje, prenosi Al Jazeera Balkans.

Lokalna vlast još razmišlja kako se Srđanu odužiti na pravi način. Napraviti spomen obilježje ili fontanu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE