• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri EU za ubrzano uključivanje Srbije u EU

Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata, ocenili šefovi diplomatija EU. Holandija uzdržana.

 Ministri EU za ubrzano uključivanje Srbije u EU Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije su u ponedeljak u Luksemburgu predložili liderima EU da na predstojećem samitu stave do znanja da "Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata", dok je jedino Holandija bila uzdržana i tražila da se to izostavi ili "ublaži".

To su agenciji Beta rekli zvaničnici na zasedanju koji su istakli da je formulacija o Srbiji u nacrtu završnog dokumenta susreta na vrhu EU, u četvrtak i petak u Briselu, ostala onako kako je i predložena.

U tom dokumentu se podvlači da šefovi država ili vlada EU "očekuju u Beogradu vladu s jasnim evropskim programom koja će pospešiti nužne reforme".

Evropski ministri su zaključili da bi u završnom dokumentu samita EU trebalo da se pozove na zaključke i poruke evropske dvadesetsedmorice Srbiji, posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, 29. aprila u Luksemburgu.

"Radeći na temelju nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata" za članstvo u EU, naglašava se u dorađenom nacrtu zaključaka predstojećeg samita EU.

Vlada u Hagu i dalje smatra, rekli su holandski izvori u Luksemburgu, da Srbija tek treba da dodatno dokaže da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom da bi joj se "otvorila vrata EU".

Hapšenje optuženog Stojana Župljanina je za holandsku vladu dobar korak u tom pravcu, ali u Hagu kažu da i ostali optuženi, uključujući Ratka Mladića, treba da budu u dosegu tribunala u Hagu.

Holandski izvori kažu da se zvaničnici u Hagu slažu s činjenicom da je Holandija prilikom potpisivanja SSP-a "napravila kompromis", kada je izdejstvovala da o primeni privremenog trgovinskog sporazuma i ratifikaciji SSP-a naknadno moraju da se izjasne ministri EU.

Oni treba da provere da li je Srbija dokazala "da sve čini" u saradnji s Haškim sudom. Holandija je, zauzvrat, prihvatila da se kao uslov ne pominje izričitio da to mora značiti da je "Mladić u Hagu".

Šefovi diplomatija EU “veoma pozitivno” su ocenili predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu", izjavila je Tanjugu u Luksemburgu predstavnica za štampu visokog predstavnika EU za spolju politiku i bezbednost Kristina Galjak.

“Ministri su veoma pozitivno ocenili predlog Ban Ki Muna … taj predlog otvara mogućnost za razmeštanje Euleksa”, izjavila je Galjakova.

Galjak je istakla da je do sada na Kosovu raspoređeno 300 članova misije Evropske unije, kojoj se, inače, kosovski Srbi, Beograd i Moskva oštro protive.

U zvaničnim zaključcima navodi se da su šefovi diplomatija Evropske unije ponovili da Unija "ostaje snažno privržena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i ohrabruje zemlje regiona da ispune neophodne uslove".

Taj stav ministri EU uvrstili su u zaključke sastanka, što se u Luksembrugu tumači kao odgovor na rezultat referenduma u Irskoj o Lisabonskom sporazumu,.

U zaključcima Saveta ministara EU pozdravljeno je i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremenog sporazuma s Bosnom i Hercegovinom, “kao važan korak na putu BiH ka EU”.

Oni su takođe izrazili "žaljenje zbog nasilnih incidenata i drugih problema" na izborima u Makedoniji, te su pozvali vlasti u Skoplju da istraže sve incidente i preduzmu akcije u sklopu s preporukama međunarodnih posmatrača.

Savet ministara je pozdravio i predstavljanje "mapa puta" za viznu liberalizaciju za sve zemlje Zapadnog Balkana – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju – i pozvao te zemlje na "primenu neophodnih uslova".

(www.mtsmondo.com/agencije/MONDO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE