• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupštinska rasprava o svemu i predsedniku

Posle višesatne priče o drugim temama i dve pauze, u Skupštini Srbije rasprava o predsedniku. Jedini kandidat Đukić-Dejanović

 Skupštinska rasprava o svemu i predsedniku Izvor: MONDO

Posle dva sata priče o drugim temama, u kojima su se istakli radikali, i prve pauze od jednog sata, u Skupštini Srbije počela je rasprava o predsedniku tog najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Da se ipak neće dogoditi repriza jučerašnjeg zasedanja nagovestio je Tomislav Nikolić (SRS) rekavši da je sasatanku šefova poslaničkih klubova sa predsedavajućim parlamenta Jovanom Krkobabićem dogovoreno da parlament zaseda i posle 16.00 sati do završetka one tačke koja na dnevnom redu bude u 18.00 sati.

Nikolić je rekao da pretpostavlja da će ta tačka biti izbor predsednika paralamenta, a da ukoliko pre toga vremena bude izabran predsednik, biće izabrani i potpreddsednici parlamenta.

Prema njegovim rečima, radikali u nastavku sednice "neće potezati pitanje povrede Poslovnika o sazivanju sednice i pitanje Strazbra", tako da će, kako je kazao "sednica teći kako bude diktirala atmosfera oko izbora predsednika".

Nikolić je dodao da su se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da polovina skupštinskih odbora pripadne opozicionim strankama, a da druga polovina vladajućoj većini.

Pre rasprave o jedinom predloženom kandidatu - Slavici Đukić-Dejanović iz Socijalističke partije Srbije, njen stranački kolega Ivica Dačić, obrazlažući predlog, nazvao je "damom u najboljim godinama".

Šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS rekao je i da je ta poslanička grupa predložila Đukić- Dejanović za predsednika parlamenta zbog velikih stručnih kvalifikacija i "velikog političkog iskutstva".

"Siguran sam da će ona u parlamentu omogućiti korektnu atmosferu u interesu države i naroda", poručio je Dačić.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović prvi se uključio u raspavu i saopštio da LDP neće podržati izbor Slavice Đukić-Dejanović za predsednika Skupštine Srbije, jer ona predstavlja partiju koja je presudno uticala na politiku i sudbine miliona ljudi tokom devedesetih.

Jovanović je za skupštinskom govornicom izjavio da izbor Slavice Đukić-Dejanović šalje političku poruku - da SPS dobija većinsku podršku i priliku da se ponovo vrati na vlast, a da će ona na čelu parlamenta sprovoditi politiku svoje stranke i da zbog toga ne zaslužuje da bude na toj funkciji.

On je rekao da su ciljevi liste "Za evropsku Srbiju" - evropske integracije, Kosovo i Metohija i odbrana nacionalnih interesa - "u direktnoj suprotnosti sa nasleđem Slobodana Miloševića".

Prema Jovanovićevim rečima, Demokratska stranka nije iskrena da će ostvarivati te ciljeve, jer je bila spremna da ustupi najvažnija mesta u Vladi Srbije, kao što je dala socijalistima mesto predsednika parlamenta.

Drugi pokušaj da se izabere predsednik Skupštine Srbije nije od jutra tekao ni malo bolje od prvog -kada su u utorak radikali blokirali rad parlamenta.

Poslanici Srpske radikalne stranke i danas su bili "zaposeli" skupštinsku govornicu, a svi pokušaji predsedavajućeg Jovana Krkobabića da se pređe na izbor predsednika ostajali su neupešni.

Tek posle pauze ta tačka je došla na dnevni red.

Prvi spor ponovo je nastao oko kvoruma - radikali su tvrdili da elektronski sitem prebrojavanja poslanika radi ,a Krkobabić - da ne radi. Kada je predsedavajući konačno ispunio želju poslanicima SRS-a i na elektronski način utvrdio da u sali postoji većina za izbor predsednika - prešlo se na spor broj dva.

Uz pomoć poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, radikali su nastavili jučerašnju temu - zašto je srpska delagacija vraćena sa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Strazbura da bi prisustvovala sednici srpske skupštine.

Rasprava se potom povela o tome kako je moguće da na listi narodnih poslanika budu neki predsednici opština, što ukazuje na sukob interesa.

Zatim su poslanici otišli na još jednu pauza, a raspravu nastavljenu posle sat vremena obeležile su replike Nikolića i Tadića o neprirodnim političkim koalicijama i tome da li mesto predsednika parlamenta treba da pripadne "stranci koja je jedva ušla u Skupštinu", kako je Nikolić opisao SPS.

Od "opipljivih" zaključaka današnjeg radnog dana Skupštine jedino je saopšteno da je u parlamentu formirano pet poslaničkih grupa.

Formirane su poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koalicije SPS-PUPS-JS, Liberalno demokratske partije i zajednička poslanička grupa stranaka manjina.

Poslaničku grupu manjina čini svih sedam poslanika stranaka manjina - Savez vojvođanskih Mađara, Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Koalicija Albanaca preševske doline. Šef poslaničke grupe Manjina je Balint Pastor, a njegov zamenik Bajram Omneragić.

Predsednik poslaničike grupe SRS koja broji 78 poslanika je Tomislav Nikolić, a njegov zamenik je Dragan Todorović.

Na čelu poslaničke grupe koalicije DSS-NS koja ima 30 poslanika je Miloš Aligrudić iz DSS, a njegov zamenik je Miroslav markićević iz NS.

Poslanička grupa SPS-PUPS-JS ima 20 poslanika, predsednik kluba je Ivica Dačić, a njegov zamenika Moma Čolaković.

Šef poslaničke grupe LDP-a koja broji 13 poslanika je Čedomir Jovanović, a njegov zamenik Nenad Milić.

Poslaničku grupu još nije formirala lista "Za evropsku Srbiju" koja ima 102 poslanika. Još nije saopšteno da li će stranke koje čine tu koaliciju imati jedinstven poslanički klub, ili će imati više.

Predsednika Skupštine može da predloži 30, a za nejgov izbor treba da glasa najmanje 126 poslanika.

Skupština Srbije bi, na konstitutivnoj sednici koja je u toku, posle izbora predsednika parlamenta trebalo da izabere i šest potpredsednika, od kojih će četiri biti iz redova opozicionih stranaka (SRS, DSS-NS i LDP), a dva iz vladajuće koalicije (Lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija SPS-PUPS-JS).

Prema ranije utvrđenoj praksi i dogovoru poslaničkih grupa, Skupština Srbije će imati šest potpredsedničkih mesta, što je prema Ustavu Srbije i maksimalan broj potrpedsedničkih mesta.

Kandidati Srpske radikalne stranke za potpredsednike parlamenta su Nataša Jovanović i Božidar Delić.

Kako je Tanjugu rekla potpredsednik i poslanik te stranke Gordana Pop Lazić, ove dve kandidature već su predate na pisarnici Skupštine Srbije.

Jovanović i Delić su i u prošlom sazivu parlamenta bili potpredsednici iz redova SRS.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović juče je u izjavi novinarima najavio je da će kandidat te grupe za potpredsednika parlamenta biti Judita Popović.

U poslaničkom klubu DSS-NS Tanjugu je rečeno da će kandidat tog kluba za potpredsednika Skupštine biti Radojko Obradović, koji je i u prošlom sazivu parlamenta bio potpredsednik parlamenta.

Iz redova vladajuće većine još nisu predloženi kandidati za tu funkciju.

Većina predstavnika političkih stranaka izrazili su sinoć, posle konsultacija šefova poslaničkih grupa, očekivanje da današnji nastavak sednice neće biti opstruisan i da će predsednik Narodne skupštine biti izabran.

Predsedavajući Jovan Krkobabić prekinuo je u utorak sednicu u 18 sati, kada su poslanici SRS okružili skupštinsku govornicu kako bi sprečili da sednica bude nastavljana posle tog vremena, jer o tome, kako poslovnik nalaže, nisu bili blagovremeno obavešteni.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE