• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv Bošnjacima da prijave boravak u Srebrenici

Raseljeni i protjerani Bošnjaci iz Srebrenice pozvani su da u što većem broju prijave mjesto boravka u tom gradu kako bi mogli da izađu na predstojeće lokalne izbore, zakazane za oktobar.

 Poziv Bošnjacima da prijave boravak u Srebrenici Izvor: MONDO

Bošnjaci iz Srebrenice koji su 1995. godine raseljeni i protjerani, danas u tom gradu nemaju pravo glasa na izborima, osim ako ne posjeduju ličnu kartu izdatu u Srebrenici, odnosno prijavljeno mjesto prebivališta u tom gradu.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, pravo glasa u određenoj opštini, imaju samo osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u njoj, bez obzira na masovne migracije stanovnika tokom rata u BiH, 1992-1995. godine.

Brojni Bošnjaci, predratni stanovnici Srebrenice, još imaju prijavljene stalne adrese boravka u opštinama na teritoriji Federacije BiH, jer se plaše da bi prijavljivanjem u Srebrenici, koja
administrativno pripada Republici Srpkoj, izgubili pravo da ostvare socijalne, zdravstvene i boračke beneficije.

Kao razloge zbog kojih nisu do sada tražili ličnu kartu i mjesto prebivališta u Srebrenici, povratnici navode i nemogućnost liječenja u drugim gradovima i kantonima u Federaciji BiH.

Zato su vlasti u Federaciji BiH nedavno donijele odluku prema kojoj Srebreničani neće izgubiti stečena socijalna i zdravstvena prava u Federaciji BiH ako je njihovo zvanično mjesto boravka u Srebrenici.

Kako bi predratni stanovnici Srebrenice imali pravo glasa na opštinskim izborima koji će biti održani u oktobru ove godine, nevladine organizacije i političke partije iz Federacije BiH nedavno su pokrenule kampanju kojom podstiču Bošnjake iz tog grada da promijene mjesto prebivališta i dobiju ličnu kartu u Srebrenici.

Podsjećaju da će im samo na taj način biti omogućeno da glasaju na opštinskim izborima 7. oktobra u Srebrenici.

Da bi ubrzali proces registracije birača, početkom juna je uspostavljen Koordinacioni tim za registraciju birača u Srebrenici.

Cilj je da do 21. avgusta ove godine od tri do pet hiljada raseljenih Srebreničana prijave prebivalište u tom gadu kako bi stekli pravo da glasaju na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu.

Koordinator projekta registracije birača u Srebrenici Emir Suljagić rekao je medijima da administracija u Srebrenici, koja pripada Republici Srpskoj, "pokušava na sistemski i sistematski način da omete proces registracije bošnjačkih birača u Srebrenici".

"Kad dođemo da izvadimo ličnu kartu od nas se traži čitav niz dokumenata koji nisu propisani zakonom. Takvi dokumenti se, recimo, ne traže od građana srpske nacionalnosti", kazao je Suljagić.

Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je agenciji Beta da se Bošnjaci povratnici do sada nisu prijavljivali boravak u Srebrenici iz ekonomskih, sigurnosnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih razloga.

"U Srebrenici se i danas samo na drugačiji način nastavlja etničko čišćenje. Samim tim što u Dejtonskom sporazumu nije regulisano da na izborima mogu glasati predratni protjerani stanovnici, napravljena je velika greška. Vjerovali smo da će naši političari učiniti više da Izbornim zakonom dozvole protjeranim ljudima da glasaju prema popisu stanivništva iz 1991. godine. Međutim, to se nije desilo", kazala je Subašić.

Ona je naglasila da posljednja kampanja prijave boravka Bošnjaka u Srebrenici "treba da prati i sve ostale gradove u Podrinju odakle se poslije rata vratilo svega dva odsto Bošnjaka, a to su Bratunac, Vlasenica, Milići, Zvornik, Višegrad i druge etnički očićene opštine u RS".

"Ljuta sam na bošnjačke partije što nisu više učinile. Za Srebrenicu se javno bore jer je ona simbol stradanja na kojem skupljaju najveće političke bodove. Tvrdim da je ova akcija trebalo
da se sprovede za cijelo Podrinje, a ne samo za Srebrenicu", kazala je Subašić.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun kazao je da međunarodna zajednica nije spremna intervenisati da bi bila izmijenjena izborna pravila za Srebrenicu i da domaći bošnjački političari
već godinama nisu ništa učinili za taj grad.

Mun je ocijenio da stranke iz Federacije BiH treba da predlože jednog zajedničkog kandidata za lokalne izbore u Srebrenici i da je "važno podstaći registraciju onih građana koji imaju pravo da budu prijavljeni u Srebrenici u skladu sa zakonom".

Na prošlim lokalnim izborima 2008. godine, Parlament BiH je napravio izuzetak i dozvolio predratnim stanovnicima da glasaju u Srebrenici,bez obzira na trenutno mjesto boravka.

Međutim, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nedavno je odlučno odbacio mogućnost da se u Srebrenici i ove godine primijene izuzeci iz 2008. godine. On je najavio da će u oktobru novi načelnik Srebrenice sigurno postati kandidat koga zajednički predlože stranke
sa srpskim predznakom.

S druge strane, bošnjačke partije iz Federacije BiH i srebrenička udruženja najavili su da će pozvati Bošnjake iz svih dijelova Bosne i Hercegovine da se masovno prijave kao stanovnici te opštine i tamo glasaju.

Takođe, pozvali su i sve probošnjačke stranke da istaknu samo jednog zajedničkog kandidata za opštinskog načelnika.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE