• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljekari u RS: Fond radi na štetu pacijenata

Sindikat doktora medicine u RS upozorio je da je Fond zdravstvenog osiguranja „ugovorio“ umanjenje finansijskih sredstava timovima porodične medicine.

 Ljekari u RS: Fond radi na štetu pacijenata Izvor: MONDO

Strukovni Sindikat doktora medicine u Republici Srpskoj upozorio je danas da je Fond zdravstvenog osiguranja RS, mimo ovlaštenja utvrđenih zakonom i opštim aktima te ustanove, sa javnim zdravstvenim ustanovama za 2012. godinu „ugovorio“ umanjenje finansijskih sredstava timovima porodične medicine u slučaju neracionalne potrošnje lijekova, propisivanja ortopedskih pomagala, liječenja složenim dijagnostičkih procedura i drugo, pišu Nezavisne novine.

„Ovim putem javno upozoravamo da doktori RS odbijaju da snose posljedice mjera koje Fond zdravstvenog osiguranja RS propisuje na štetu pacijenata i da sudski odgovaraju za njihovo neadekvatno liječenje, ili pak da snose materijalne posljedice za savjestan rad, na koji smo se obavezali Hipokratovom zakletvom, i na koji nas obavezuje Kodeks ljekarske etike! Sigurni smo da u zdravstvu ima dovoljno novca i za adekvatne zdravstvene usluge i za daleko pristojnije plate doktora nego što su sada, samo ga treba racionalno rasporediti“, smatra ovaj sindikat.

Predlažu i da se izvrši revizija svih ugovora o finansiranju zdravstvenih usluga za ovu godinu u privatnom zdravstvenim ustanovama te da cijene usluga zdravstvene zaštite odrede u jednakim iznosima kako su ugovorene u javnim zdravstvenim ustanovama za istu zdravstvenu uslugu.

„Radni učinak ljekara i u slučaju kad je veći i od 300 posto, u odnosu na propisane standarde, što je uobičajeno u javnim zdravstvenim ustanovama, s obzirom na nedostatak kadra doktora medicine, nema nikakvu vrijednost u cijeni zdravstvene usluge ili visini plaće doktora medicine“, ističu u ovom sindikatu.

Napominju i da, u skladu sa medicinskim standardima, etikom, Ustavom i zakonom utvrđenim ovlaštenjima, doktori medicine ne mogu i ne smiju odgoditi pružanje zdravstvene usluge bolesnom pacijentu kojem je ugrožen život i zdravlje ni za jedan sat, iz razloga jer su prije toga ispunili propisane standarde rada i operativni plan rada.

Zbog povećanog radnog učinaka doktora medicine, u odnosu na propisane standarde i utvrđeni operativni plan rada, Fond zdravstvenog osiguranja RS je, kako navode, mimo ovlaštenja utvrđenih zakonom i opštim aktima Fonda sa javnim zdravstvenim ustanovama za 2012. godinu „ugovorio“ umanjenje finansijskih sredstva timovima porodične medicine za procenat prekoračenja u slučaju ako na konsultativno – specijalističke preglede upute više od 10 posto od pregledanih pacijenata.

U slučaju da postupe po „ugovorenom“ i pacijentu izdaju uputnicu za konsultativno – specijalističke preglede sa oznakom na vlastiti zahtjev, doktori porodične medicine ne mogu izbjeći drugu „ugovorenu finansijsku sankciju“: ako pacijent dokaže da je zahtjev bio opravdan, sredstva za liječenje pacijentu će biti refundirana iz sredstava tima porodične medicine.

Sindikat doktora medicine napominje da, u skladu sa medicinskim standardima, Ustavom i zakonom utvrđenim ovlaštenjima, u slučaju ugroženosti života ili zdravlja pacijenata, doktori porodične medicine ne mogu i ne smiju ni jednom pacijentu odbiti izdavanje uputnice i uskratiti pravo na konsultativno – specijalističke preglede bez obzira na „ugovorene“ i zaprijećene finansijske sankcije sa Fondom zdravstvene zaštite RS.

Identični ugovori i sa javnim i sa privatnim sektorom

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je da se, na osnovu važećih pravilnika, ista zdravstvena usluga ugovora na identičan način i sa javnim i sa privatnim zdravstvenim ustanovama, te da je u današnjem saopštenju Strukovnog sindikata doktora medicine iznesen niz netačnih informacija.

Iz Fonda dodaju da su kod ovogodišnjih ugovora djelimično odstupili od utvrđenih kriterijuma jer su vrijednost ugovora sa domovima zdravlja uvećali za šest miliona maraka da bi oni mogli da funkcionišu sa postojećim brojem zaposlenih koji je veći od propisanih standarda i normativa za najmanje 450 izvršilaca.

"Iz ovoga proizlazi da bi zahtjev Strukovnog sindikata za revizijom ovogodišnjih ugovora mogao da bude samo na štetu javnih zdravstvenih ustanova", navode u Fondu.

Kada su u pitanju usluge koje se samo ugovaraju sa privatnim ustanovama jer ih nema u javnim, kao što je vantjelesna oplodnja i nekoliko najsloženijih oftalmoloških procedura, iz Fonda zdravstevnog osiguranja napominju da se će se onog časa kada ove usluge budu radile i javne ustanove, te usluge biti i ugovorene i plaćane po istim kriterijumima.

Što se tiče navoda iz Strukovnog sindikata doktora medicine da je radni učinak doktora medicine u nekim slučajevima veći od 300 odsto u odnosu na standarde, što nema nikakvog uticaja na visinu plate, iz Fonda zdravstvenog osiguranja navode da je najveći problem javnog sektora što ne vrednuje pojedinačne učinke.

"Tu smo saglasni sa ocjenom Strukovnog sindikata, jer nije uredu da jednaku platu ima i doktor koji radi mnogo i doktor koji radi premalo. Samo, to nema nikakve veze sa Fondom jer je Fond platio uslugu, a menadžment zdravstvene ustanove odlučuje o tome kome će dati koliku platu“, saopšteno je iz Fonda, uz napomenu da su nakon što je saopštenje Strukovnog sindikata stiglo u Fond kontaktirali njihovog predsjednika Miodraga Femića i dogovorili zajednički sastanak.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske predložio je danas da se izvrši revizija svih ugovora o finansiranju zdravstvenih usluga za ovu godinu u privatnim zdravstvenim ustanovama i da se cijene odrede u istom iznosu za istu uslugu kao i u javnim zdravstvenim ustanovama.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske upozorava da su donošenjem niza pravilnika o načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i finansiranja tih prava doktori u javnim zdravstvenim ustanovama dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na kolege u privatnim ustanovama, da rade više od propisa, da se smanjuje broj zaposlenih doktora u javnim ustanovama, kao i da je dovedena u pitanje finansijska održivost zdravstvenih ustanova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE