• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijeti nestašica vode?

Vodostaji manjih rijeka u RS na minimumu, pa vlasti apeluju na racionalnu potrošnju vode.

 Prijeti nestašica vode? Izvor: MONDO

Trenutne suše dovele su do velikog pada vodostaja rijeka u Republici Srpskoj, ali na većim rijekama on još nije dostigao svoj minimum, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Srpske.Manje rijeke su skoro presušile, ali na njima ne postoje mjerne stanice, zbog čega se ne može pratiti stanje.

U Hidrometeorološkom zavodu kažu da vodostaj većih rijeka u prosjeku opada za jedan centimetar u toku tri dana i da se približio minimumu.

Zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura u čelinačkom kraju presušili su brojni izvori, pa čak i više manjih rijeka poput Turjanice i Švrakave, a vodostaj rijeke Vrbanje je na rekordnom minimumu.

Vodostaj Vrbanje nedaleko od ušća u Vrbas ovih dana iznosi 24 centimetra sa tendencijom pada, a protok vode je tek oko 700 litara u sekundi, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Stanovništvo u više seoskih naselja, koje se vodom snabdijeva iz lokalnih vodovoda, prinuđeno je da kupuje vodu u cisternama od Komunalnog preduzeća "Vodovod" ili da se vodom snabdijeva iz većih vodotoka.

Opštini Srebrenica neminovne su redukcije vode, a ako suša potraje prijeti opasnost od potpunog prestanka vodosnabdijevanja iz gradskog vodovoda, izjavio je Srni Maksim Tegeltija, tehnički direktor ovdašnjeg Komunalnog preduzeća "Polet“.

On je pojasnio da dotok u filter-stanicu za prečišćavanje vode iz srebreničkog vodovoda u Zelenom Jadru trenutno iznosi 40 metara kubnih na sat, umjesto prosječnih 260 metara kubnih, dodajući da je skoro presušila rijeka Zeleni Jadar iz koje se Srebrenica napaja vodom.

"Ovih dana otklanjamo kvarove na vodovodnoj mreži da bismo smanjili gubitke vode, ali dotok vode u vodozahvat vodovoda ne možemo povećati", rekao je Tegeltija sugerišući potrošačima da štede vodu.

Radnici "Poleta“ koji gazduje gradskim vodovodom danas su otklonili kvar na glavnom cjevovodu u Srebrenici gdje je bio veliki gubitak vode zbog naprsnuća vodovodne cijevi.

"Sličan kvar i veliki gubitak vode imamo u selu Slapovići gdje ćemo sutra nastojati da promijenimo puknutu cijev kako bismo spriječili oticanje vode mimo vodovoda i povećali dotok vode u naselje", rekao je Tegeltija.

On je dodao da, u zavisnosti od potrošnje i dotoka vode, radnici "Poleta“ zavrću ventile na vodovodu.

"Ako je veća potrošnja, akumulacija vode iz rezervoara brže se potroši pa vode nestane u mreži i domaćinstvima i prije onih termina koji su određeni za redukciju što unosi nezadovoljstvo među potrošače, ali mi nemamo način da drugačije prevaziđemo problem nestašice vode na vodozahvatu", objasnio je Tegeltija, dodajući da građani imaju vodu dok ne potroše zalihe u rezervoarima.

Suša je načinila i katastrofalne štete na poljoprivrednim posjedima, a stočari se žale da u ljetnom periodu troše zalihe sijena pripremljenog za zimu jer su livade gotovo spržene od visokih temperatura.

Čelinačka vatrogasna jedinica konstantno upozorava stanovništvo da se uzdrži od paljenja vatri u prirodi jer i najmanje iskre prouzrokuju velike požare tako da su prinuđeni na česte intervencije.

Civilna zaštita u Prijedoru apelovala je da građani i svi pravni subjekti od 21. do 26. avgusta preduzmu preventivne mjere zaštite od požara jer se u tom periodu očekuje stalni rast temperature.
Mjere zaštite od požara podrazumijevaju pravovremeno uočavanje – otkrivanje požara i blagovremeno dojavljivanje prijedorskim vatrogascima na broj 123.

"Imajući u vidu najavu da će temperatura vazduha dostizati i 40 stepeni Celzijusa, naredni period ce može karakterisati kao period povećane opasnosti od požara", navode

Apeluje se i da svi građani Prijedora i privredni subjekti u narednom periodu primjenjuju sve mjere racionalne potrošnje vode, budući da se ne očekuju padavine koje bi ublažile posljedice dugotrajne suše i poboljšale nivo vodotoka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE